بیش از 4 دهه هست که فضاپیما ها با قرار دادن ماهواره ها اطلاعاتی در مدار زمین، کمک شایانی به ساختار زندگی انسانها کرده اند.
این ماهواره ها که ساخت و پرداخته دست بشر است در بسیاری از امور نیز بکار گرفته می شود و اسباب تکامل و بازشدن دریچه های نوینی علمی شده است.
یکی از این ماهواره های قدرتمند ماهواره اسپات می باشند که کارایی آنها بسیار فوق العاده است و انواع زیادی نیز دارند. از همین رو مپ اسکیل در این مقاله شما را با ماهواره اسپات و 7 نسل فرستاده شده آن به فضا آشنا ساختیم، پس با ما تا پایان همراه باشید. همچنین اگر تمام دارید مقاله سنجش از دور را بخوانید.
ماهواره اسپات (SPOT):
ماهواره اسپات (SPOT) یکی از بهترین ماهواره های جهان می باشد که قدرت تفکیک آن بسیار بالا می باشد و بیشتر به منظور کاوشگری در سطوح مختلف کره زمین در نظر گرفته شده است.
SPOT کلمه ای فرانسوی است که از ریشه عبارت ماهواره دیده بانی زمین (“Satellite pour l’Observation de la Terre”) سرچشمه می گیرد.
این ماهواره از سال 1986 تصاویر نوری زیادی را با وضوح بسیار بالایی ارائه می دهد و همچنین سطوح بسیار زیادی تحت پوشش او قرار داشت که تصاویر آنها را برای زمین ارسال می کرد.
حدوداً پنج ماهواره بین سال های 1986 تا 2015 توسط مرکز ملی مطالعات فضایی فرانسه (CNES) به فضا ارسال شدند که سطح زمین را با جزئیات بسیار زیادی به نمایش می گذارند و منجر به ایجاد برنامه های جدیدی در نقشه برداری، نظارت بر پوشش گیاهی، استفاده از زمین و پوشش زمین و مدیریت تأثیرات بلایای طبیعی شده اند. جهت آشنایی با چهار میخ زمین می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
همه چیز در مورد ماهواره اسپات:
ماهآخرین ماهواره های فرستاده شده مجموعه، SPOT 6 و SPOT 7 ، ماهواره های تجاری متعلق به Airbus Defence و Space هستند که تداوم ارسال داده ها را تا سال 2024 تضمین می کنند.لازم به ذکر است که همه ماهواره های اسپات تصاویر را در باند Panchromatic و Multispectral با دامنه 60 کیلومتر ارائه می دهند. همچنین مجموعه SPOT بخشی از برنامه مأموریت های شخص ثالث ESA است که در آن ESA با توافق نامه Airbus Defense و Space برای توزیع داده از مأموریت، توافق کرده است.
انواع ماهواره اسپات
ماهواره های اسپات از 7 نسل مختلف تشکیل شده اند که هر کدام خصوصیات خاص خود را دارند و عیوب ماهواره های قبلی را بر طرف می کردند و ویژگی های جدید را ارائه می دهند. از همین رو ما در اینجا شما را با 7 نسل ماهواره اسپات و سیر صعودی آنها همراه با جزییات هر کدام آشنا ساختیم که پیشنهاد می کنیم برای کسب آگاهی با ما همراه باشید.
ماهواره اسپات 1 (SPOT 1)
این ماهواره در 22 فوریه 1986 به فضا پرتاب شد و تا نوامبر سال 2003 با موفقیت همراه بود که در آن سال فعالیت خود را متوقف کرد. ابزار داخلی HRV آن تصاویر نوری با وضوح بالایی را می فرستادند و مساحت گسترده ای از سطح زمسن را تحت پوشش خود قرار می دادند. هر کدام از ماهواره های اسپات که به فضا فرستاده می شدند دارای پارامترهای ماموریتی بودند که در زیر آنها را برای شما شرح داده ایم:
- ارتفاع مدار 832 کیلومتر
- نوع مدار همزمان با خورشید است
- تمایل مدار 98.7 درجه
- مدت زمان مدار 101 دقیقه
- چرخه تکرار 26 روز
از جمله اهدافی که ماهواره اسپات 1 بر عهده داشت، تهیه تصاویر نوری با وضوح بالا، پوشش مساحت گسترده، بهبود دانش و مدیریت منابع زمین، پیش بینی پدیده های مربوط به اقلیم شناسی و اقیانوس شناسی و نظارت بر فعالیت های انسانی و پدیده های طبیعی بود.
ابزار اسپات 1
ابزار تصویربرداری HRV (قابل مشاهده با وضوح بالا) در اسپات 1 داده ها را با وضوح 10 متری فضایی ارائه می داد و قادر به کار کردن در دو حالت Panchromatic و 20 متر (حالت چند طیفی) با سرعت 60 کیلومتر بصورت همزمان یا جداگانه را داشت. همچنین HRV قابلیت مشاهده مورب 27 درجه در هر طرف عمودی محلی را داشت.
اگر هر دو سنسور به طور همزمان با همپوشانی 3 کیلومتر مورد استفاده قرار گیرد، سطح 117 کیلومتر مربع از زمین قابل پوشش می شود.
ماهواره اسپات 2 (SPOT 2)
این ماهواره در 22 ژانویه 1990 به فضا پرتاب شد و تا ژوئیه سال 2009 با موفقیت کار می کرد ولی از آن موقع به بعد فعالیت خود را متوقف کرد (غیرفعال شد). SPOT 2 نیز یک ماهواره تجاری از CNES فرانسه بود که قابلیت تصویربرداری زمین را داشت. اسپات های 1، 2 و3 ماهواره های یکسانی بودند. در زیر پارامترهای ماموریتی که ماهواره اسپات 2 بر عهده داشت را برای شما شرح داده ایم:
- ارتفاع مدار 832 کیلومتر
- نوع مدار همزمان با خورشید است
- تمایل مدار 98.7 درجه
- مدت زمان مدار 101 دقیقه
- چرخه تکرار 26 روز
هدف ماهواره اسپات 2 همانند تمام اسپات های دیگر، تهیه تصاویر نوری با وضوح بالا و پوشش مساحت گسترده ای از سطح زمین بود. این هدف برای پیش بینی پدیده های مربوط به اقلیم شناسی و اقیانوس شناسی و نظارت بر فعالیت های انسانی و پدیده های طبیعی طراحی شده است.
ابزار ها و داده های اسپات 2
ابزار تصویربرداری HRV (قابل مشاهده با وضوح بالا) در اسپات 2 داده ها را با وضوح 10 متری فضایی ارائه می داد و قادر به کار کردن در دو حالت Panchromatic و 20 متر (حالت چند طیفی) با سرعت 60 کیلومتر بصورت همزمان یا جداگانه را داشت. HRV قابلیت مشاهده مورب 27 درجه در هر طرف عمودی محلی را داشت. اگر هر دو سنسور به طور همزمان با همپوشانی 3 کیلومتر مورد استفاده قرار گیرد، سطح 117 کیلومتر مربع از زمین قابل پوشش می شود.
داده ها را از طریق مأموریت SPOT-2 از طریق سیستم پخش آنلاین (ESA TPM) بارگیری می شوند.
کاربران ثبت نام شده از طریق سرور انتشار آنلاین مجاز به بایگانی اسپات 1 تا 5 ESA هستند. این بایگانی عمدتاً از تصاویر مربوط به اروپا و آفریقا تشکیل شده است که ESA طی سال ها به همراه پوشش جهانی آنها را جمع آوری کرده است.
#3 ماهواره اسپات 3 (SPOT 3):
ماهواره اسپات 3 در 26 سپتامبر 1993 راه اندازی و به فضا پرتاب شد و قبل از اینکه دچار نقص در عملکرد تثبیت کننده در نوامبر 1996 شود، به فعالیت خود پایان داد. فعالیت این ماهواره به مدت سه سال به طول انجامید. این ماهواره نیز همانند دو ماهواره قبلی اسپات، یک ماهواره تجاری تصویربرداری زمین بود که توسط CNES فرانسه ساخته شده بود. در زیر پارامترهای ماموریتی که ماهواره اسپات 3 بر عهده داشت را برای شما شرح داده ایم:
- ارتفاع مدار 832 کیلومتر
- نوع مدار همزمان با خورشید است
- تمایل مدار 98.7 درجه
- مدت زمان مدار 101 دقیقه
- چرخه تکرار 26 روز
از جمله اهدافی که ماهواره اسپات 3 بر عهده داشت، تهیه تصاویر نوری با وضوح بالا و مساحت گسترده بود. این هدف برای مدیریت منابع زمین، شناسایی پدیده های اقیانوس شناسی و نظارت بر فعالیت های انسانی و پدیده های طبیعی طراحی شده بود.
ابزار ها و داده های اسپات 3
ابزار تصویربرداری HRV (قابل مشاهده با وضوح بالا) در اسپات 3 داده ها را با وضوح 10 متری فضایی ارائه می داد و قادر به کار کردن در دو حالت Panchromatic و 20 متر (حالت چند طیفی) با سرعت 60 کیلومتر بصورت همزمان یا جداگانه را داشت. HRV قابلیت مشاهده مورب 27 درجه در هر طرف عمودی محلی را داشت. اگر هر دو سنسور به طور همزمان با همپوشانی 3 کیلومتر مورد استفاده قرار گیرد، سطح 117 کیلومتر مربع از زمین قابل پوشش می شود.
داده ها را از طریق مأموریت SPOT-3 از طریق سیستم پخش آنلاین (ESA TPM) بارگیری می شوند. داده ها به طور رایگان برای کاربران ثبت نام شده (EO Sign in) در دسترس است.
#4 ماهواره اسپات 4 (SPOT 4):
اسپات 4 در 24 مارس 1998 راه اندازی شد و تا زمانی که در 29 ژوئن 2013 بازنشسته شد با موفقیت به کار خود ادامه می داد که پس از آن فعالیت خود را متوقف کرد. ابزار HRVIR پردازنده تصاویر نوری با وضوح بالا و پوشش دهنده منطقه وسیعی از زمین بود. در زیر پارامترهای ماموریتی که ماهواره اسپات 3 بر عهده داشت را برای شما شرح داده ایم:
- ارتفاع مدار 832 کیلومتر
- مداری همزمان همزمان با نوع مدار
- تمایل مدار 98.7 درجه
- مدت زمان مدار 101 دقیقه
- چرخه تکرار 26 روز
ابزار ها و داده های اسپات 4
با توجه به ابزار HRV که در اسپات 1، 2 و 3، HRVIR از مشخصات تصویربرداری هندسی یکسانی برخوردار بود اما با افزودن باند طیفی مادون قرمز جدید موج کوتاه (SWIR) از عملکرد بهتری نیز برخوردار شد. دو ابزار تصویربرداری HRVIR یکسان در این ماهواره قادر بودند در دو حالت همزمان یا به صورت جداگانه کار کنند. همانند اسپات های قبلی اگر از هر دو سنسور همزمان با یک همپوشانی 3 کیلومتر استفاده می شد، سطح 117 کیلومتر مربع از زمین را پوشش می داد.
داده ها را از طریق مأموریت SPOT-4 از طریق سیستم پخش آنلاین (ESA TPM) بارگیری می شوند. داده ها به طور رایگان برای کاربران ثبت نام شده (EO Sign in) در دسترس است. بارگیری داده های SPOT 4-5، Sentinel-2 ، Take-5 از طریق پورتال CNES SPOT Take 5 داده ها به صورت رایگان در دسترس کاربران ثبت شده قرار دارد.
#5 ماهواره اسپات 5 (SPOT 5):
این ماهواره در 4 مه 2002 به فضا پرتاب شد و تا مارس 2015 با موفقیت کار می کرد. این ماهواره ابزارهای HRG و HRS را حمل می کرد که تصویربرداری جفت استریو جدیدی را برای مدل سازی زمین های سه بعدی به آن اضافه می کرد. همانطور که می دانید این ماهواره نیز همانند ماهواره های قبلی ساخت فرانسه است و دارای پارامتر های ماموریتی مشابه ای به آنها بود، ولی قطب مدور همزمان با خورشید طراحی شده بود.
هدف این ماهواره نیز همانند دیگر ماهواره ها طراحی شده بود اما در کل اسپات 5 هدف ویژه ای را برای اطمینان از تداوم خدمات برای مشتریان و بهبود کیفیت داده ها و تصاویر ارائه شده توسط ماموریت های قبلی در نظر گرفت که با پیش بینی نیازهای بازار ایجاد شده بودند.
ابزار اسپات 5
اسپات 5 دارای دو ابزار HRG بود که از HRVIR اسپات 4 استنباط شد. آنها وضوح بالاتر 2.5 تا 5 متر را در حالت پانکروماتیک و 10 متر را در حالت چند طیفی (20 متر بر روی مادون قرمز موج کوتاه 1.58 – 1.75 میکرومتر) ارائه می دادند. همچنین هر دو ابزار می توانستند در دو حالت، همزمان یا به صورت جداگانه کار کنند ولی اگر به طور هم زمان با همپوشانی 3 کیلومتر مربع کار کنند، آنها 117 کیلومتر مربع مساحت داشتند.
HRG دارای قابلیت مشاهده مورب 27 درجه در هر طرف عمودی محلی بود.
داده های SPOT 5
اطلاعات را از مأموریت SPOT-5 از طریق سیستم انتشار آنلاین ESA TPM بارگیری می شوند. داده ها به طور رایگان برای کاربران ثبت نام شده EO Sign in در دسترس است.
ESA دسترسی به مجموعه داده های SPOTMaps 2.5 را برای تحقیقات علمی و توسعه برنامه ها ارائه می دهد.
#6 ماهواره اسپات 6 (SPOT 6):
ماهواره اسپات 6 در 9 سپتامبر 2012 راه اندازی شد و بعداً اسپات 7 به آن پیوست تا صورت فلکی را تحت پوشش قرار دهد و تداوم داده های با وضوح بالا و گسترده را تا سال 2024 فراهم کند. این ماهواره همچنان در حال عملیات است و ابزار NAOMI را حمل می کند.
ماهواره های ایده آل SPOT 6 و SPOT 7 صورت فلکی را تشکیل می دهند که به منظور تداوم داده های اسپات با وضوح بالا و گسترده تا سال 2023 طراحی شده است. هر دو ماهواره با نوآوری های فنی و عملیاتی ساخته شده برای صورت فلکی Pléiades ، بهره گرفته اند. این یک منبع از تصاویر گسترده در مکمل داده های Pléiades با وضوح بسیار بالا است. کاربران به تصاویر رنگی 1.5 متری، تصاویر ارتو با کیفیت بالا و موزاییک های وسیع دسترسی دارند.
پارامترهای ماموریتی اسپات 6
پارامترهای ماموریتی این اسپات عبارت اند از:
- ارتفاع مدار 694 کیلومتر
- نوع مدار همزمان خورشید است
- شیب مدار 98.2 درجه است
- زمان عبور خط استوا محلی 10:00 صبح در گره نزولی
- مدت زمان مدار 98.79 دقیقه
- چرخه تکرار 26 روز
- بین 1 تا 3 روز فقط با یک ماهواره
اسپات 6 مانند اسپات قبلی بخشی از برنامه مأموریت های شخص ثالث ESA است که در آن ESA با توافق نامه Airbus Defense و Space برای توزیع محصولات داده از مأموریت توافق کرده است. بد نیست بدانید که تمام اهدافی که برای این ماهواره در نظر گرفته شده است، همانند اهداف اسپات های قبلی می باشد.
ابزار و داده های SPOT 6
ابزار مدولار نوری (Astrosat NAOMI) جدید دو ابزار NAOMI یکسان در صفحه اسپات 6 داده هایی با رزولوشن فضایی 1.5 و چند منظوره را ارائه می دهند. آنها قادر به کار کردن در هر دو حالت، بصورت همزمان یا به صورت جداگانه هستند. در حالت simultanious ، غلاف 120 کیلومتر مربع و حالت فردی 60 کیلومتر مربع است.
داده های SPOT 6
داده ها را از طریق مأموریت SPOT-6 از طریق سیستم پخش آنلاین ESA TPM بارگیری می شوند . داده ها به طور رایگان برای کاربران ثبت نام شده EO Sign in در دسترس است. ESA دسترسی به آرشیو کامل SPOT-6 را برای تحقیقات علمی و توسعه برنامه ها ارائه می دهد.
#7 ماهواره اسپات 7 (SPOT 7):
ماهواره اسپاتت 7 در 30 ژوئن 2014 راه اندازی شد و صورت فلکی را با اسپات 6 تشکیل داد تا تداوم داده های با وضوح بالا و گسترده تا سال 2024 را فراهم کند. این ابزار NAOMI را حمل می کند.
این ماهواره یک ماهواره تجاری تصویربرداری زمین است که به ‘Azersky’ تغییر نام یافت. همانطور که گفتیم در سال 2014 راه اندازی شد و همچنان در حال عملیاتی است. آخرین ماهواره های مجموعه های اسپات ، SPOT 6 و SPOT 7 ماهواره های یکسانی هستند. در زیر پارامترهای ماموریتی که ماهواره اسپات 7 بر عهده داشت را برای شما شرح داده ایم:
- ارتفاع مدار 694 کیلومتر
- نوع مدار همزمان خورشید است
- شیب مدار 98.2 درجه است
- زمان عبور خط استوا محلی 10:00 صبح در گره نزولی
- مدت زمان مدار 98.79 دقیقه
- چرخه تکرار 26 روز
- بین 1 تا 3 روز فقط با یک ماهواره
ابزار و داده های SPOT 7
دو ابزار NAOMI یکسان در صفحه SPOT 7 داده هایی با دقت تفکیک مکانی 1.5 و چند متری و چند طیفی را ارائه می دهند. آنها می توانند در دو حالت، همزمان یا به صورت جداگانه کار کنند. در حالت simultanious ، غلاف 120 کیلومتر مربع و حالت فردی 60 کیلومتر مربع است.
داده های SPOT 7
داده ها را از طریق مأموریت SPOT-6 از طریق سیستم پخش آنلاین ESA TPM بارگیری کنید. داده ها به طور رایگان برای کاربران ثبت نام شده EO Sign in در دسترس است. ESA دسترسی به آرشیو کامل SPOT-7 را برای تحقیقات علمی و توسعه برنامه ها ارائه می دهد.
نحوه پرتاب ماهواره ها به فضا
جالب است بدانید که ماهواره های اولیه اسپات به کمک راکت هایی که متعلق به سازمان فضایی اروپا بودند، به فضا پرتاب شدند که ظاهراً نام آنها آریان 2 تا 4 بود، اما جدید ترین ماهواره های اسپات که در سال های 2012 و 2014 به فضا فرستاده شدند (اسپات 6 و 7)، با کمک راکتی که متعلق یه سازمان تحقیقات فضایی هند بود به فضا پرتاب شد که ظاهراً نام او pslv نام داشت.
سخن پایانی مپ اسکیل در باره ماهواره اسپات:
امیدواریم با این مقاله خواسته شما برآورده شده باشید و اطلاعات مورد نیاز خود را در مورد انواع ماهواره های مدل اسپات ، به دست آورده باشید.ماهواره اسپات از جمله ماهواره هایی است که تعداد زیادی از نقشه هوایی سازمان نقشه برداری نیز از طریق آن تهیه شده است. ما در این مقاله با معرفی ماهواره اسپات در خدمت شما بودیم و 7 نسل فرستاده شده آن به فضا را شناختیم و خصوصیات و ویژگی های هر کدام را با یکدیگر مرور کردیم. بنابراین از شما دعوت می کنیم که برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد انواع ماهواره ها و ویژگی های آنها، به مقالات ما سر بزنید و بهره مند شوید.