ژئوماتیک

طرح هادی چیست؟ استعلام طرح هادی روستایی

8 دیدگاه

یکی از مراحل ارزیابی ملک که توسط کارشناس رسمی دادگستری ارزیابی ملک انجام می شود، اطمینان حاصل کردن از قرار نگرفتن ملک در مسیر طرح های هادی، تفصیلی و… است. در مقاله طرح تفصیلی این طرح را به طور کامل شرح دادیم، حال قصد داریم در این مقاله درباره طرح هادی و انواع آن به صورت مفصل صحبت کنیم. با ما تا پایان این مطلب همراه شوید.

طرح هادی چیست؟

طرح هادی طرحی است که برای ساماندهی، نظم بخشیدن و اصلاح بافت روستا یا شهر در دوازدهم دی ماه سال 1378 توسط دولت تصویب شد تا میزان و مقدار گسترش اراضی موجود منطقه برای کاربری های تجاری، مسکونی، صنعتی، زراعی و… مطابق با چارچوب را مشخص نماید. همچنین جهت تهیه نقشه utm می توانید با کارشناسان باتجربه مپ اسکیل در ارتباط باشید.

در واقع طرح هادی نقشه راهی است برای آبادانی و توسعه شهر یا روستا که به واسطه کارشناسان بنیاد مسکن تهیه و تنظیم شده است.

زمین طرح هادی چیست؟

طرح هادی چه روستایی چه شهری در برخی موارد در زمان خرید، فروش و معامله زمین از اهمیت زیادی برخوردار می شود، چرا که خریدار را از رسیدن به اهدافش باز می دارد.

برای مثال فردی که زمینی در شهر یا روستا خریداری می کند، سپس متوجه شود زمین خریداری شده در طرح هادی قرار دارد و اجازه هیچگونه مستحدثات را ندارد، ضرر اقتصادی سنگینی را متحمل خواهد شد، به همین خاطر باید حتما استعلامات لازم را درباره زمین طرح هادی گرفت.

انواع بافت زمین در طرح هادی عبارتند از:

سه نوع بافت زمین در طرح وجود دارد:

  1. اراضی داخل بافت
  2. اراضی الحاقی به بافت
  3. اراضی خارج از بافت
اراضی داخل بافت

این اراضی برای ساخت و ساز به دلیل قرار گرفتن در داخل طرح با استفاده از مجوزهای مربوطه از دهیاری محل بسیار راحت و بدون مشکل هستند و برای دریافت امتیازات گاز، برق، آب، تلفن و… نیازی به پرداخت هزینه های اضافی نخواهد داشت و مالکین این اراضی به راحتی می توانند با طی مراحل قانونی و اداری به اهداف خود برسند.

اراضی الحاقی به بافت

اراضی الحاقی، اراضی هستند که از لحاظ مکانی در نزدیکی بافت قرار می گیرند، اما به دلیل اینکه داخل بافت قرار ندارند باید برای ساخت و ساز از دهیاری ها با پرداخت هزینه مجوز ساخت دریافت نمایند تا به بافت طرح در آیند، در غیر این صورت هرگونه ساخت و ساز در این اراضی غیر قانونی تلقی خواهد شد.

از جمله شرایطی که برای پیوستن این اراضی به بافت طرح مورد نیاز است می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. نسبت به طرح فاصله نزدیکی در حدود 50 تا 100 متر داشته باشد.
  2. نتایج استعلام از نظر ادارات محیط زیست، منابع طبیعی، اداره گاز، جهاد کشاورزی، اداره برق، اداره آب بلا مانع باشد.
اراضی خارج از طرح یا اراضی خارج از بافت

اراضی خارج از طرح هادی روستایی، اراضی هستند که در طرح قرار نمی گیرند و هرگونه ساخت و ساز در این اراضی ممنوع و غیرقانونی می باشد و برای ساخت و ساز نیاز به دریافت مجوز منوط به امکان قرارگیری در طرح، در آینده وجود داشته باشد که در این شرایط بر اساس ماده 99 و پرداخت جریمه امکان دریافت پایانکار میسر می شود.

انواع طرح هادی

انواع طرح های هادی عبارتند از:

  1. طرح هادی شهری
  2. طرح هادی روستایی

طرح هادی شهری چیست؟

طرح هادی شهری، طرحی است که برای شهرهای کوچک، همچنین شهرهایی که جمعیت آنها کمتر از 25 هزار نفر است قابلیت اجرایی دارد.

طرح هادی شهری
طرح هادی شهری

همانطور که در ابتدا مقاله توضیح دادیم این طرح چهارچوب اصلی گسترش شهر را تعیین می کند و هدف اصلی توسعه شهری است و اغلب شهرهایی که شامل طرح جامع و اجرای آن نیستند برای آنها از طرح هادی شهری تعیین می شود و مسئولیت اجرای این طرح بر عهده وزرات کشور و استانداری هاست و مطابق طرح اولیه به صورت میانگین هر 5 سال یکبار طرح هادی اجرا می شود تا به بافت جدید، اراضی و مناطق جدید اضافه گردند.

طرح هادی روستایی چیست؟

طرح هادی روستایی طرحی است که به عنوان نقشه راه برای گسترش و توسعه روستا تهیه می شود که علاوه بر اصلاح و ساماندهی بافت موجود، به نحوه استفاده از اراضی روستایی در جهت ایجاد سکونت گاه ها روستایی برای عملکردهای مسکونی، تجاری، زراعی، تولیدی، تاسیساتی را تعیین می نماید.

اهداف طرح هادی روستایی چیست؟

طرح هادی روستایی با اهداف مشخص توسط وزارت راه و شهرسازی برای ساخت و ساز در روستا، اقدام به تصویب یک سری قوانین کرده است.

وزارت راه و شهرسازی با اجرای این قوانین به دنبال توسعه و عمران در روستاها با لحاظ نمودن شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی برای برقراری عدالت می باشد تا همه ساکنین با بهره مندی از تسهیلات بتوانند از رفاه بیشتری برخوردار شوند و روند ساخت و ساز در روستاها با برطرف شدن موانع، به راحتی صورت پذیرد.

هدف اصلی این طرح برای ساماندهی و اجرای فیزیکی صحیح ساخت و ساز در روستاهاست که بر اساس نظارت بنیاد مسکن بر ساخت و سازها و جلوگیری از هرج و مرج و پراکندگی در ساخت خانه می باشد و مالکین به صورت خودسرانه اقدام به ساخت و ساز ننمایند تا با اجرای این طرح وضعیت خانه های روستایی بهبود پیدا کند.

اهداف تهیه و اجرا این طرح:

  • با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی روستاها اقدامات لازم برای به وجود آوردن توسعه و آبادانی روستاها صورت گیرد.
  • بهبود و توسعه خدمات عمومی، بهزیستی و مسکن روستاییان با دادن تسهیلات لازم به ساکنین آنها
  • ساماندهی و به وجود آوردن شبکه ای اجتماعی برای توزیع خدمات به تمامی روستاها
  • با اعطای تسهیلات به بومیان روستاها شرایط اقتصادی و درآمدی روستاییان بهبود و ارتقا پیدا نماید.
  • بافت فیزیکی روستا ساماندهی شود.
  • ایجاد سرمایه گذاری در مناطق روستایی صورت پذیرد.
  • جلوگیری از مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها

چگونگی استعلام طرح هادی روستایی

یکی از سوالاتی که همواره برای افراد مطرح می شود این است که چگونه از طرح هادی روستایی آگاه شویم و اطلاعات لازم در این باره را به دست آوریم؟ همانطور که در بالا اشاره کردیم، متولی اجرای این طرح با سازمان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی می باشد.

برای به دست آوردن تمامی اطلاعات به روز در این باره باید به شهرداری ها و دهیاری های منطقه ایی که ملک در آن قرار دارد مراجعه کرده و جزئیات کامل طرح را از پرسنل این ادارات جویا شوید و کارمندان شهرداری ها و دهیاری ها وظیفه دارند که اطلاعات کامل در این زمینه را در اختیار شما قرار دهند.

البته لازم به ذکر است که کارشناسان سازمان بنیاد مسکن نظر نهایی درباره قرار گرفتن ملک در طرح را صادر می نمایند تا در زمان خرید و فروش و معامله با خیال آسوده بتوانید سرمایه گذاری خود را انجام دهید.

طرح هادی روستایی
طرح هادی روستایی

نقشه های طرح هادی

نقشه طرح هادی در دو دسته تقسیم بندی و تهیه می شوند که عبارتند از:

  1. نقشه های رسمی طرح
  2. نقشه های پشتیبان طرح

تعریف نقشه های رسمی طرح + فهرست آنها

نقشه های رسمی طرح اغلب به صورت آلبوم تهیه می شوند و در اختیار کارفرما (سازمان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی) قرار داده می شوند که فهرست این نقشه ها عبارتند از:

  • نقشه های کاربری زمین های روستا با مقیاس 1:1000 تهیه می شوند.
  • نقشه محدوده های روستا که در معرض سیل و زلزله قرار دارند به همراه درجه بندی آنها از نظر سانحه خیزی با مقیاس 1:25000 تهیه می شوند.
  • نقشه تعیین محل دفع آب های زیرزمینی، جهات شیب گذرگاه ها، شیب عمومی روستا با مقیاس 1:2000 تهیه می شود.
  • نقشه موقعیت و کیفیت ابنیه به همراه بافت های ارزشمندی که در روستا قرار دارند با مقیاس 1:2000 تهیه می گردند.
  • نقشه شبکه گذرگاه ها متناسب با روستا با مقیاس 1:1000 به صورت پیشنهادی تهیه می گردد.
  • نقشه مکان هایی که مستلزم بهسازی و نوسازی در روستا هستند با مقیاس 1:500 تهیه می شوند.
  • نقشه استحفاظی روستا و محدوده طرح هادی
  • پلان گذرگاه ها و تقاطع های آن با مقیاس 1:500 تهیه می شوند.
  • پروفیل های طولی و ارتفاعی با مقیاس به ترتیب 1:1000 و 1:100
  • مقاطع عرضی میادین گذرگاه ها با مقیاس 1:100

تعریف نقشه های پشتیبان طرح + فهرست آنها

دومین قسم از نقشه طرح هادی به نقشه های پشتیبان طرح شناخته می شوند این نقشه ها به صورت گزارش طرح با توجه به شرایط روستا در اندازه A3 ارائه می شوند که فهرست این نقشه ها عبارتند از:

  • نقشه ترسیم راه های مواصلاتی، تقسیم بندی و موقعیت روستا از نظر سیاسی با مقیاس 1:25000 تهیه می شوند.
  • نقشه ساختمان و محدوده های با ارزش روستا با مقیاس 1:2000، مالکیت اراضی اعم از خصوصی و دولتی و وقفی و دولتی با مقیاس 1:1000، محدودیت ها و محله بندی روستا با مقیاس 1:2000، گزینه های کاربری اراضی پیشنهادی و شبکه گذرگاه های وضع موجود روستا با مقیاس 1:1000، تعیین مکان موجود و دفن زباله با مقیاس 1:25000 تهیه می گردند.

مراحل تهیه طرح هادی

مراحل تهیه طرح هادی به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند که در ادامه هر یک از این مراحل را توضیح خواهیم داد:

  1. مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود:
    در این مرحله در ابتدا به پیشینه و زمینه روستا تمرکز می شود و بررسی هایی درباره موقعیت جغرافیایی و سیاسی و پیشینه تاریخی روستا انجام می شود، سپس به شناسایی پایه در سطح حوزه نفوذ و بررسی های محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی انجام می شود.
  2. تحلیل و استنتاج بررسی های وضع موجود و تدوین چشم اندازها
    در این مرحله به تحلیل و استنتاج مطالعاتی که درباره حوزه نفوذ انجام شده پرداخته می شود، سپس تحلیل و استنتاج مطالعاتی درباره روستا مطرح می شود.
  3. تعیین و اولویت بندی پروژه های پیشنهادی و ارائه طرح هادی
    در این مرحله ابتدا به تعیین برنامه ها و پروژه های پیشنهادی با توجه به نیازهای اساسی روستا پرداخته می شود و در قدم بعدی به ارائه طرح و کاربری های زمین های پیشنهادی و انتخاب طرح مناسب می رسیم و بعد از آن نیاز به تدوین ضوابط و مقررات برای ایمن سازی روستا در برابر سوانحی همچون زلزله، رانش و سیل اختصاص پیدا می کند.

در این مقاله از مپ اسکیل سعی کردیم به شرح کامل طرح هادی بپردازیم. در صورتی که نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتری دارید لطفا سوال خود را در بخش نظرات درج کنید و یا با شماره واتساپ 09120448336 در ارتباط باشید.

طرح هادی چیست؟

طرح هادی که میزان و مقدار گسترش اراضی موجود منطقه برای کاربری های تجاری، مسکونی، صنعتی، زراعی و… مطابق با چارچوب را مشخص می نماید.

طرح هادی از چه سالی شروع شد؟

دوازدهم دی ماه سال 1378

4.1/5 - (90 امتیاز)

8 دیدگاه. Leave new

  • عرض ارادت
    در صورت عدم رفتن به دهیاری و … چگونه میشه به نقشه طرح هادی یک روستا دسترسی داشت ؟

    پاسخ
  • ملکی
    06/06/2023 15:42

    سلام وقت بخیر آیا طرح هادی شامل ساخت و سازهای قبل از 78 هم میشود ؟ خونه روستایی ما حدود۴۰ سال پیش ساخته شده بخشی از کوچه که در انباری و راه پله حیاط در آن قرار دارد را دهیاری و شورای روستا میخواهد بفروشد آیا این کار قانونی است ؟ ما باید چه کار کنیم ؟

    پاسخ
  • محصولی
    05/01/2023 13:22

    بسیار عالی بود
    لطفا نحو دسترسی به نقشه های طرح هادی و پشتیبان طرح هادی را هم بفرمایید . این نقشه ها محرمانه است ؟ یا باید به مرکز مطالعاتی و یا جای خاصی مراجعه کرد ؟ یا فقط در اختیار زمین خواران می باشد ؟

    پاسخ
  • انوش
    12/30/2022 14:23

    سپاس

    پاسخ
  • انوش
    12/25/2022 10:17

    درود، طرح هادی روستا بر گرفته از طرحهای نمونه شوروی سابق است، که در بلوک شرق بشدت شکست خورد، و در ایران بشکل ناهماهنگ با فلسفه رشد و تکامل تاریخی ایران در جریان است. مشروح در لینک زیر:

    پاسخ
  • شهریار اسماعیلی
    12/15/2022 13:11

    بسیار عالی بود ممنون

    پاسخ
    • پشتیبانی شماره 2
      12/18/2022 16:23

      سلام ممنون

      پاسخ
      • پیام
        04/12/2023 09:48

        سلام من دارای 3 فرزند هستم.و اعلام کردند که زمین به خانواده های دارای فرزند سوم تعلق می‌گیرد میخواستم ببینم این راست است.. اگر کسی خبر داره از این طرح لطفا راهنمایی کنید ممنونم

        پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نیاز به پشتیبانی دارید؟ در خدمتیم...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
پشتیبانی تلگرام Whatsapp chat
2 +