مقیاس چیست – آشنایی با انواع مقیاس ها در نقشه برداری و کاربرد آنها

نقشه برداری
10 دیدگاه

مقیاس چیست و انواع آن کدام است؟

مقیاس ها در نقشه برداری کارایی و کاربرد خاصی دارند، و بدون کمک گرفتن از آن ها نمی توان طرح ها و ترسیمات را به صورت واقعی روی زمین اجرا کرد یا برعکس نقشه های واقعی را روی کاغذ آورد، به صورت کلی تعریف آن را اینگونه می توان بیان کرد، مقیاس نقشه رابطه بین یک واحد طول روی نقشه و طول مربوطه روی زمین است. ما در ادامه این مطلب از مفاهیم مقیاس نقشه استفاده خواهیم کرد، بنابراین مطالعه دقیق این بخش به شما اطلاعات لازم در خصوص انواع مقیاس در نقشه برداری را خواهد داد.

در حقیقت ، نسبتی را نشان می دهد که فاصله بین دو نقطه روی نقشه تا فاصله بین نقاط مربوطه در زمین واقعی باشد. به عنوان مثال، اگر یک فاصله واقعی ۴۰۰ متر بر روی نقشه با فاصله ۴ سانتی‌متر نشان داده شود، مقیاس ۱۰۰۰ : ۱ است.

لازم بذکر حتی عکس های هوایی نیز دارای مقیاس مشخص می باشند.

مقیاس در نقشه برداری
مقیاس در نقشه برداری

مقیاس نقشه اغلب در زندگی واقعی استفاده می شوند زیرا بسیار دقیق هستند، برای درک اینکه مقیاس نقشه چیست، ابتدا چند طبقه‌بندی از نقشه ها و مقیاس های نقشه را مرور کنیم. طبق طبقه‌بندی معمول نقشه ها، حدود پنج نوع نقشه وجود دارد که قابل درک است. آنها نقشه های موضوعی، نقشه های کلی، نمودارهای ناوبری، نقشه های توپوگرافی، نقشه های سری، کاداستر و نقشه های معمولی هستند. انواع نمایش مقیاس نقشه در زیر بحث شده است.

با توجه به نیاز ما انسان ها، مقیاس ها در نقشه برداری می توانند متفاوت باشند، مقیاس های کوچک و مقیاس های بزرگ. مقیاس های کوچک مایل ها به اینچ و بزرگ مقیاس های اینچ تا مایل را نشان می دهند.

مقیاس در نقشه
نمونه ای از مقیاس در نقشه ها

انواع مقیاس

معمولا مقیاس ها در نقشه برداری به ۳ دسته اصلی تقسیم می شوند که عبارتند از:

  1. مقیاس توصیفی
  2. مقیاس خطی یا ترسیمی
  3. مقیاس عددی

در این بخش می خواهیم تعریفی کوچک و دقیق از هر کدام از مقیاس ها در نقشه برداری بیان کنیم تا تفاوت بین آنها برای شما مشخص شود. احتمالا با برخی از آنها از قبل آشنا هستید و برخی دیگر را نمی شناسید، توصیه می کنم ادامه این مطلب را بخوانید.

تفاوت بین انواع مقیاس توصیفی، عددی و خطی یا ترسیمی

مقیاس عددی:

در واقع اکثر افراد از این مقیاس ها در نقشه برداری شناخت کافی دارند، این نوع ساده‌ترین نوع است که می شناسیم و در دروس راهنمایی و یا دبیرستان نیز به آن اشاره شده است. مقیاسی است که به شکل 1/N نشان داده می شود و N معین کننده اندازه های واقعی جسم و اندازه ترسیمی بر روی کاغذ است. به عنوان مثال:

 ۱ میلی‌متر ترسیم شده بر روی کاغذ برابر است با N متر واقعی بر روی زمین. این نوع بیشتر در مناطقی کاربرد دارد که از دارای سیستم متریک استفاده می کنند.

 مقیاس ها در نقشه برداری

مقیاس توصیفی:

توصیفی نیز از دیگر مقیاس ها در نقشه برداری است که هم کاربردی و هم مهم است. جالب است که به شکل گفتاری و در یک جمله کوتاه بیان می شود. شما می توانید نسبت طول یک خط بر روی نقشه ترسیمی و طول همان خط بر روی زمین را  به شکل گفتاری بیان کنید. به عنوان مثال:

مقیاس ۱۰۰۰/۱ به این شکل در مقیاس توصیفی بیان می شود  ” یک متر ترسیمی بر روی کاغذ برابر با  ۱ کیلومتر روی زمین می باشد ”

مقیاس خطی چیست:

مقیاس خطی یا ترسیمی معمولا در زیر نقشه ها و به شکل یک پاره خط رسم می شود که از چپ به راست درجه بندی خاصی دارد ممکن است با سایر مقیاس ها در نقشه برداری نیز دیده شود. مقیاس خطی یا ترسیمی به ما می گوید که فاصله ترسیمی نقشه نشان دهنده یک فاصله واقعی خاص روی زمین است.

دلیل تقسیم پاره خط به ۱۰ قسمت مساوی، این است که بتوانید اندازه های کوچکتر را به راحتی اندازه گیری کنید. مهمترین ویژگی این نوع مقیاس در مقایسه با دو مقیاس قبلی این است که اگر به هر دلیلی تغییری در چاپ نقشه ها ایجاد شود و مقیاس آنها به هم بریزد، پاره خط های موجود در نقشه نیز همزمان با آنها تغییر پیدا می کنند و شما به راحتی می توانید مقیاس واقعی را با اندازه گیری مقیاس خطی به دست آورید.

مقیاس خطی
مقیاس خطی در نقشه برداری

مقیاس ها در نقشه برداری چه کاربردی دارند؟

تا به حال فکر کرده اید که چرا ما انواع مختلفی از نقشه ها را داریم؟ ما نقشه هایی داریم که تمام قاره ها را نشان می دهد و نقشه هایی که همه خانه های یک شهر کوچک را نشان می دهد. ما نقشه هایی داریم که اطلاعات مربوط به افراد ساکن در آنجا، نحوه استفاده از زمین یا حتی غلظت یک گونه در معرض خطر را به ما نشان می دهد. بخش مهمی از نقشه مقیاس استفاده از آن است، اما این به نوع داده ای که می خواهیم بدانیم بستگی دارد.

مقیاس ها در نقشه برداری سه نوع است: مقیاس توصیفی، خطی یا ترسیمی و عددی. هر کدام عملکرد بسیار متفاوتی دارند، با این وجود هر سه نیز می توانند با هم کار کنند.

مقیاس های استفاده شده در نقشه برداری، که معمولاً در گوشه پایین صفحه نشان داده می شوند، از فاصله نسبی استفاده می کنند. شما نمی توانید انتظار داشته باشید که یک نقشه منطبق دقیق با چشم انداز باشد یا لازم است که کیلومترها کاغذ را باز کنید. با ایجاد یک تصویر کوچکتر از منظره واقعی، نقشه به ابزاری مفید تبدیل می شود. با این حال، روابط بین مکان های روی نقشه باید مطابق با واقعیت باشد. اینجاست که مقیاس ها در نقشه برداری وارد می شود تا به ما بگویید فاصله مشخصی از نقشه در فضای واقعی چیست.

نقشه ها در کنار مقیاس های کاربردی، نسخه های فشرده شده ای از دنیای واقعی هستند به این معنی که یک قطعه زمین بزرگ بر روی یک قطعه کاغذ یا پرونده دیجیتال کوچکتر ساخته می شود. مقیاس ها در نقشه برداری اغلب به عنوان نسبت بین اندازه دنیای واقعی و اندازه واحد در نقشه نشان داده می شود.

مقیاس به غیر از دنیای معماری و نقشه برداری، در صنایع مختلف نیز تاثیرگذار بوده و روز به روز بر اهمیت استفاده از آن در دنیا افزوده می شود.

بررسی انواع مقیاس نقشه؟

همانطور که گفته شد، رابطه بین فاصله روی نقشه و فاصله در زمین را مقیاس نقشه می گوییم. در واقع نقشه ای که با توجه به مقیاس بر روی کاغذ طراحی و ترسیم شده باشد، کپی دقیق از شی واقعی است، اما کوچکتر یا بزرگتر از جسم واقعی خواهد بود.

**  معمولا مقیاس ها در نقشه برداری به دو صورت کسری و یا به شکل ترسیمی به کار گرفته می شوند. توجه داشته باشید که برای نقشه های بزرگ باید از مقیاس عددی استفاده کنید و برای نقشه های کوچک نیز می توانید از مقیاس ترسیمی کمک بگیرید.

مقیاس ها در نقشه برداری از نظر اندازه به دسته تقسیم می شوند:

  • مقیاس بزرگ
  • مقیاس کوچک

 به عنوان مثال اگر مخرج کسر کوچک‌تر باشد،  به آن مقیاس بزرگ می گویند و برعکس اگر عدد مخرج بزرگتر باشد به آن مقیاس کوچک گفته می شود.

علاوه بر این مقیاس ها در نقشه برداری، از نظر کاربرد به دسته تقسیم می شوند:

  • مقیاس عددی
  • مقیاس ترسیمی

شما متناسب با نوع نقشه می توانید از مقیاس های بالا استفاده کنید. البته مقیاس ها و استفاده از آنها قانون خاص خود را دارند و در حوزه های مختلف نقشه برداری به کار گرفته می شوند. اگر یک نوع مقیاس به شما داده شود، باید بتوانید آن مقیاس را به هر دو مقیاس دیگر تبدیل کنید. این کار به برخی از تمرینات نیاز دارد که می توانید آنها را به راحتی یاد بگیرید.

مقیاس نقشه
نمونه مقیاس نقشه

مزیت های مهم مقیاس خطی و مقیاس ترسیمی چیست؟

مقیاس و طبقه‌بندی نقشه برای خواندن و تفسیر نقشه مهم است. مقیاس ها در نقشه برداری همیشه بر روی نقشه قید می شود تا بتوان آن را به راحتی تفسیر کرد. به طور کلی، مقیاس نقشه به عنوان نسبت فاصله نقشه به فاصله واقعی داده می شود. مقیاس های نقشه کمک می کند تا یک منطقه وسیع بر روی نقشه را در مقایسه با زمین نشان دهیم.

مقیاس خطی و ترسیمی از رایج ترین و مهمترین مقیاس ها در نقشه برداری است و به صورت کلی در سیستم نقشه برداری ما نیز وجود دارد. مهمترین مزیت مقیاس خطی و ترسیمی این است که به راحتی می توانید جزئیات بسیار مهم یک زمین، منطقه، ساختمان، سازه، مناطق جنگلی، کوه و … را بر روی نرم افزارهای کامپیوتری و یا بر روی کاغذ ترسیم و نگهداری کنید. یا این که به راحتی یک سازه را از روی مقیاس آن به شکل واقعی بر روی زمین بسیازید.

مقیاس ها در نقشه برداری کارایی زیادی دارند و کمک گرفتن از آنها کارها را آسان تر می کند. مقیاس، در تجزیه و تحلیل نقش ها اطلاعات خوبی به ما ارائه می دهد، به خصوص اگر مقیاس نقشه ها بزرگتر باشد می تواند  اطلاعات مفیدی به دست‌آورد. در حال حاضر سازمان های نقشه برداری موجود در کشور ما از مقیاس های واحدی در نقشه های خود استفاده می کنند.

مقیاس 1/2000 یعنی چه؟

مقیاس 1:2000 یعنی اندازه یک عارضه درون نقشه 2000 برابرر کوچکتر از اندازه واقعی است.

مقیاس 1/100 یعنی چه؟

یعنی اندازه یک عارضه روی نقشه ترسیم شده نسبت به اندازه واقعی عارضه یا جسم 100 برابر کوچکتر است.

منابع مورد استفاده:

  1. https://www.werepairsdubai.com
  2. https://www.slideshare.net

سوالات پر تکرار از مبحث مقیاس

مقیاس چیست؟

نسبت اندازه یک عارضه در دنیای واقعی به همان عارضه بر روی نقشه مقیاس می گویند.

انواع مقیاس نقشه در نقشه برداری چیست؟

مقیاس انواع مختلفی دارد از جمله: مقیاس خطی ،مقیاس ترسیمی و مقیاس توصیفی.

مقیاس ترسیمی چیست؟

مقیاس خطی یا ترسیمی به ما می گوید که فاصله ترسیمی نقشه نشان دهنده یک فاصله واقعی خاص روی زمین است.

مقیاس 1/2000 یعنی چه؟

مقیاس 1/2000 یعنی یک عارضه روی نقشه دوهزار بار کوچکتر از اندازه اصلی است.

 
4.4/5 - (42 امتیاز)

جهت اخذ راهنمایی درباره محصولات رایگان فقط از طریق دیدگاه اقدام نمایید. جهت مشاوره در موارد دیگر مانند سفارش پروژه، درخواست همکاری ، مشاوره در خرید از راه های زیر می تواند اقدام نمایید.


ایمیل:     info@mapscale.ir


02128423013
مشاور:


09120448336
واتساپ:


 

آخرین آموزش ها
بیشتر بخوانید
نوشتهٔ پیشین
ارزیابی ملک چیست؟ ارزیابی ملک توسط کارشناس رسمی دادگستری
نوشتهٔ بعدی
سامانه سیماک چه خدماتی ارائه می دهد؟سامانه یکپاره مدیریت املاک کشور

10 دیدگاه. Leave new

  • حداقل مسافتی که می توان روی نقشه های 1/50000 و 1/25000 نشان داد چقدر است ؟
    و حد اقل مساحتی که میتوان روی نقشه های 1/50000 و 1/25000 نشان داد چقدر است ؟

    پاسخ
  • نگار
    01/12/2022 18:56

    اگر یک فاصله واقعی ۴۰۰ متر متر بر روی نقشه با فاصله ۴ سانتی متر نشان داده شود، مقیاس ۱۰۰۰ : ۱ است.
    این جمله اشتباه نیس ؟ نباید ۱۰۰0۰ : ۱ باشه؟

    پاسخ
    • پشتیبانی شماره 2
      01/12/2022 23:56

      خیر 4 سانتی متر رو بر 4000 سانتی متر تقسیم کنید.

      پاسخ
    • عباس
      03/07/2022 17:20

      این اشتباه هست میشه 1 به 10000

      پاسخ
    • با در نظر گرفتن مزیت مقیاس خطی چرا از مقیاس عددی استفاده میشود ؟؟

      پاسخ
      • پشتیبانی شماره 2
        03/17/2022 23:07

        سلام مقیاس عددی باید وجود داشته باشه تا مقیاس خطی ترسیم بشه . در زمان ترسیم مقیاس باید مقیاسی در نظر گرفته شود و بر مبنای اون ترسیمات انجام بشه.

        پاسخ
    • کوروش
      02/14/2023 12:02

      چرا!

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نیاز به پشتیبانی دارید؟ در خدمتیم...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
پشتیبانی تلگرام Whatsapp chat
2 +