نقشه برداری

ترازیابی چیست و در نقشه برداری چه کاربرد و انواعی دارد؟

بدون دیدگاه

امید قربانی هستم فارغ‌التحصیل رشته نقشه برداری و کارشناس نقشه برداری، امورثبتی، و راه و ساختمان و در این مقاله قصد دارم به معرفی مفهوم ترازیابی و انواع روش های ترازیابی در نقشه برداری بپردازم.

ترازیابی چیست؟

ترازیابی در نقشه برداری تعاریف متعددی دارد که متداول ترین آن عبارت است از: “به دست آوردن اختلاف ارتفاع چندین نقطه از روی یک نقطه ثابت”.

کاربرد ترازیابی

ترازیابی بیشترین کاربرد را در حوزه نقشه برداری، مهندسی عمران و فعالیت های مختلف ساخت و ساز دارد. مهندسین عمران، نقشه برداران و معماران همواره در کارهای خود با این موضوع درگیر هستند.

ترازیابی از شاخه های مهندسی عمران و نقشه برداری است و در اصطلاح به نیوِلمان معروف است.

ترازیابی در نقشه برداری در واقع عملی است که نقشه بردار یا مهندس عمران می تواند ارتفاع یک نقطه ثابت از سطح زمین را با دیگر نقاط مختلف بسنجد و برآورد کند.

ترازیابی اغلب کاری کاملاً مجزا در نظر گرفته می شود، ترازیابی فرایندی هوشمندانه و پیچیده است و در پروژه های مختلف عمرانی و نقشه برداری خلاقانه استفاده می شود. در ادامه این مقاله می توانید با انواع ترازیابی آشنا شوید.

ترازیابی چیست
ترازیابی

انواع ترازیابی

ترازیابی در نقشه برداری دسته بندی متفاوتی دارد که مهمترین و متداول ترین دسته بندی مربوط به ۴ مورد زیر است:

  • ترازیابی استادیمتری.
  • ترازیابی مستقیم.
  • ترازیابی فشارسنجی.
  • ترازیابی مثلثاتی.

ترازیابی مستقیم

متداول ترین نوع ترازیابی است که بسیار پرکاربرد است، نقشه برداران در این نوع ترازیابی از ابزارآلات خاصی مانند، دوربین ترازیاب استفاده می کنند تا اندازه گیری ها به طور مستقیم انجام شود.

هزینه ترازیابی مستقیم در مقایسه با دیگر مدل های ترازیابی در نقشه برداری کمتر است، البته دقت آن بسیار بالا است. شما متناسب با نیاز خود می توانید بهترین مدل ترازیابی مستقیم را برای کارهای خود انتخاب کنید، این مدل های شامل، ترازیابی ساده، ترازیابی مقاطع، ترازیابی دقیق، ترازیابی تفاضلی و ترازیابی شناور است.

هر کدام از مدل های ترازیابی مستقیم ویژگی هایی دارند که باید قبل از انتخاب با آنها آشنا باشید تا بتوانید متناسب با نیازی که دارید آنها را انتخاب کنید.

ترازیابی
ترازیابی در نقشه برداری

کاربرد ترازیابی مستقیم عبارت است از:

• ترازیابی راه‌های مواصلاتی
• ترازیابی سراسری قابلیت استقرار شبکه‌های ترازیابی
• ترازیابی خطوط انتقال نیرو
• تهیه مقاطع (نیمرخ‌ها)
• ترازیابی مسیر رودخانه‌ها
• ترازیابی نقاط مبنائی (کنترل زمینی‌)

ترازیابی مثلثاتی

در ترازیابی مثلثاتی اختلاف ارتفاع را می توان از طریق محاسبه فواصل افقی و زوایای قائم و به شکل حرفه ای اندازه گیری کرد. در ترازیابی مثلثاتی روابط مثلثاتی بیشترین نقش را در یافتن ارتفاع یک نقطه ایفا می کنند.

دقت ترازیابی غیر مستقیم یا همان ترازیابی مثلثاتی بیشتر از ترازیابی درجه یک است و همچنین در مقایسه با این نوع ترازیابی ارزان‌تر است.

برای ترازیابی مثلثاتی سریع‌تر، دقیق تر، ساده‌تر، اقتصادی‌تر و راحت‌تر می توان از ابزار آلاتی مانند تئودولیت‌های رقومی توتال‌استیشن استفاده کرد. شما به جای ترازیابی درجه سه یا چهار می توانید از ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید. با توجه به مزیت هایی که گفته شد هنگام ترازیابی در نقشه برداری می توانید به این مورد نیز توجه کنید و در صورت پاسخگو بودن نیاز های شما از ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید.

ترازیابی استادیمتری

ترازیابی استادیمتری؛ شبیه به ترازیابی مثلثاتی است با این تفاوت که برخی از قوانین تاکئومتری آن تغییر یافته است و یا به اصطلاح ارتقاء داده شده است. قوانین تاکئومتری مربوط به تعیین ارتفاع نقاط مختلف است که در بحث ترازیابی مطرح می شود.

ترازیابی استادیمتری ایده آل ترین گزینه برای نقشه برداری و ترازیابی زمین های تپه مانند است، زیرا دقت خوبی دارد و با سرعت بالا این کار را انجام می دهد. در این نوع سیستم ترازیابی خطوط دید نسبت به افق کمی شیب دار می شود.

ترازیابی فشارسنجی

در این نوع ترازیابی از دستگاهی به نام فشارسنج استفاده می شود تا اختلاف ارتفاع بین دو نقطه سنجیده شود. البته در مقایسه با سه روش قبلی دقت کمتری دارد، برای همین به ندرت مورد استفاده مهندسان نقشه بردار و عمران قرار می گیرد.

گاهی اوگات خطای ترازیابی در نقشه برداری بسیار زیاد می شود، شما سیستمی که برای ترازیابی استفاده می کنید تاثیر زیادی روی این خطاها دارد بنابراین برای کاهش خطاها بهتر است از سیستم مناسب مانند، ترازیابی استادیمتری و ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید.

انواع ترازیابی
انواع ترازیابی

ترازیابی پروژه های نقشه برداری توسط تیم حرفه ای مپ اسکیل

برای این که بتوانید با دقت بالا یک پروژه را ترازیابی کنید، توصیه می کنیم از یک شرکت معتبر مشاوره دریافت کنید تا شما را راهنمایی کند. ترازیابی در نقشه برداری عملی است که توسط متخصصان این حوزه انجام می شود و نیاز به دانش و تخصص دارد.

هر کدام از مدل های ترازیابی اشاره شده در این مقاله یعنی، ترازیابی فشارسنجی، ترازیابی استادیمتری، ترازیابی مثلثاتی برای یک فعالیت خاص مورد استفاده قرار می گیرند بنابراین انتخاب مناسب آنها به شما کمک می کند تا بتوانید دقت محاسبات خود را بالا ببرید.

شرکت نقشه برداری مپ اسکیل متخصص در نقشه برداری و ترازیابی است و تجربه خوبی در این زمینه دارد، بنابراین با خیال راحت می توانید از خدمات این مجموعه استفاده کنید. مجموعه مپ اسکیل می تواند با تعرفه ارزان قیمت خدمات حرفه ای و تضمین شده به شما ارائه دهد. فقط کافیست با شماره 09120448336 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.

سوالات متداول ترازیابی

کاربرد ترازیابی در نقشه برداری چیست؟

نقشه بردار یا مهندس عمران با کمک ترازیابی می تواند ارتفاع یک نقطه ثابت از سطح زمین را با دیگر نقاط مختلف بسنجد و برآورد کند.

ترازیابی مستقیم چیست؟

نقشه برداران در این نوع ترازیابی از ابزارآلات خاصی مانند، دوربین ترازیاب استفاده می کنند تا اندازه گیری ها به طور مستقیم انجام شود.

ترازیابی مثلثاتی چیست؟

در ترازیابی مثلثاتی اختلاف ارتفاع را می توان از طریق محاسبه فواصل افقی و زوایای قائم و به شکل حرفه ای اندازه گیری کرد. 

ترازیابی استادیمتری چیست؟

ترازیابی استادیمتری؛ شبیه به ترازیابی مثلثاتی است با این تفاوت که برخی از قوانین تاکئومتری آن تغییر یافته است و یا به اصطلاح ارتقاء داده شده است.

ترازیابی فشارسنجی چیست؟

در ترازیابی فشارسنجی از دستگاهی به نام فشار سنج استفاده می شود تا اختلاف ارتفاع بین دو نقطه سنجیده شود.

4.7/5 - (11 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نیاز به پشتیبانی دارید؟ در خدمتیم...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
پشتیبانی تلگرام Whatsapp chat
2 +