فتوگرامتری

نسق زراعی چیست؟

5 دیدگاه

قبل از اصلاحات ارضی مالکیت اراضی کشاورزی بر چند نوع بود، نوع اول مالک یا ارباب که مالک کل روستا، از خانه‌ها و جاده‌ها آبها و زمین های کشاورزی بود.  افرادی نیز دارای مالکیت درصدی یا دانگی از روستا بودند که به آنها خرده مالک میگفتند.

نسق زراعی چیست
نسق زراعی چیست

نسق چیست؟

نسق در لغت حق کشاورزی است که در زمینی کار میکند که مالک آن فرد دیگری است.

سر نسقی چیست؟

افرادی  نیز بودند که مالک ثبتی زمین کشاورزی نبودند ولی امتیاز هوایی زمین را داشتند یعنی حق امتیاز کشاورزی بر روی زمین های مالک و یا خرده مالک را داشتند و از درآمد و عایدی زمین‌های کشاورزی درصدی را به عنوان بهره اربابی به مالک و صاحب زمین به صورت سالیانه می‌پرداختند.

به این نوع مالکیت حق نسق زراعی که کشاورز به مالک می پرداخت سر نسقی می گفتند.

در زمان اجرای قانون اصلاحات ارضی حق نسب تایید و از تمام کشاورزان که بر پایه نسق کار می کردند و زمینهای مورد نصب آمارگیری دقیق شد و مالکیت زمین های مذکور به شرط پرداخت بهای آن به صورت اقساط به صندوق دولت به کشاورزان داده شد. جهت تهیه نقشه هوایی زمین های کشاورزی می توانید با کارشناسان مجرب مپ اسکیل در ارتباط باشید.

لازم به ذکر است حق نسق مورثی بود و تا موقعی که حق مالک به موقع و به میزان توافق پرداخت می‌شد قابل احتراق از طرف صاحبان زمین بود.

حق نسق

حق نسق در قانون اصلاحات ارضی به شرح زیر است:

” زارع کسی است که مالک زمین نیست و با دارا بودن یک یا چند عامل زراعتی شخصی یا به کمک افراد خانواده خود در زمین متعلق به مالک مستقلاً زراعت می کند و مقداری از محصول را به صورت نقدی یا با جنس به مالک می دهد. نصب زراعتی یک کشاورز عبارت است از مقدار زمین های تحت تصرف و کشت وی در زمان اجرای قانون اصلاحات اراضی در ایران که برای آماده‌سازی و آبادی آن تلاش کرده است.”

بعد از انقلاب نصب بر اساس قانون واگذاری و احیا زمین ها تصویب شده در تاریخ ۲۶ فروردین ۱۳۵۹ عبارت است از عملکرد آبادانی کس که نسبت به آبادانی زمین اقدام کرده است.

در بعضی از مناطق به افراد دارای نسق رعیت هم می‌گفتند.

ارتباط نقشه بردار با قانون حق نسق:

حال این سؤال به وجود می‌آید که ارتباط نقشه برداری و فتوگرامتری با قانون حق نسق چیست؟

در مورد زمینهای زراعی که شبهه وجود دارد کارشناس نقشه برداری و کشاورزی با تفسیر عکس هوایی مربوط به سالهای دهه ۳۰ و دهه ۴۰ و بررسی آثار موجود در تصاویر هوایی، زراعی بودن یا نبودن زمین را تشخیص داده و در صورتی که تشخیص کارشناس دادگستری مبنی بر زراعی بودن زمین باشد زمین مورد نظر از دست منابع طبیعی خارج شده و مالکیت آن برای کشاورز است. همچنین جهت تهیه و خرید نقشه هوایی می توانید با کارشناسان مپ اسکیل در ارتباط باشید.

سند نسق چیست؟

سند نسق در واقع همان سند زمین است، نسق یک برگه ای می باشد که اطلاعات مالک زمین به همراه مشخصات زمین در آن درج شده است. قبل از انقلاب اسلامی به کشاورزی که اقدام به زراعت می کردُ در قبال حق آبادانی به وی سند نسق داده می شد. صاحب نسق یا نسق دار به مالکی گفته می شود که نسق به نام وی صادر شده بود.

سند نسق زراعی
نمونه سند نسق زراعی

نسق معتبر چیست؟

با توجه به گذشت سالیان زیاد باز هم نسق معتبر است و با سند قانونی و رسمی برابری می کند (که برای تبدیل نسق به سند تک برگی در ادامه کامل توضیح خواهیم داد) فردی که نسق به نام وی باشد، مالک قانونی زمین شناخته می شود و می تواند زمین نسق دار خود را خرید و فروش نماید و حتی بعد از فوت مالک، زمین به وراث آن منتقل می شود.

فرق سند با نسق چیست؟

در سال های 1338 طی اصلاحات ارضی، کشاورزانی که روی اراضی کشاورزی و… کار می کردند تا به کشت و آبادانی اراضی کمک کنند اسنادی به کشاورزان داده می شد به نام نسق، و هرکسی نسق به نام وی بود مالک زمین شناخته می شد. اما سندهای مالکیت به دلیل اینکه مالکیت شخص محرز است و تمامی کارهای شهرداری و قانونی مورد نیاز برای صدور سند انجام شده است، کارهایی همچون پرداخت عوارض شهرداری، مالیات و… را می توان نام برد به همین خاطر با داشتن سند تک برگی به راحتی میتوان با امنیت بالا معامله ملک را انجام داد.

نسق معتبر زمین برای اثبات مالکیت آن سه شرط لازم است:

  1. ابتدا خود فرد کارهای زراعت زمین را انجام داده باشد،
  2. دوم اینکه نسق به نام فرد باشد و
  3. سوم اینکه ملک مورد نظر معارض نباشد و باید استعلام آن از سازمان های مربوطه گرفته شود.

مدارک لازم برای تبدیل نسق به سند تک برگ

سوالی که همواره از کارشناسان سایت مپ اسکیل پرسیده می شود این است که چگونگی مراحل تبدیل نسق به سند تک برگی به چه صورتی است؟ که در ادامه این مراحل را کامل بیان خواهیم کرد.

برای تبدیل نسق به سند تک برگی مدارک ذیل لازم است:

  • اصل نسق به همراه کپی آن.
  • در صورت وجود سند مالکیت باید ارائه شود.
  • آدرس دقیق محلی که ملک در آن قرار دارد به همراه کد پستی.
  • در صورت خرید ملک توسط مالک جدید باید مدارک هویتی ارائه شود.
  • در صورت فوت نسق دار باید انحصار وراثت ارائه شود.
  • تکمیل فرم درخواست سند تک برگی.
4.2/5 - (59 امتیاز)

5 دیدگاه. Leave new

  • حسین احمدی
    11/26/2022 09:49

    با سلام تشکر از مهندس قربانی
    جسارتا در پاسخ به آقای میری عرض میکنم که بله امکان جلوگیری از تخریب باغ باستناد نسق در شرایط خاص وجود دارد.

    پاسخ
  • مهدی
    08/05/2021 17:32

    ممنون عالی بود فقط غلط املایی داشت.

    پاسخ
  • میرعلی
    04/13/2021 01:22

    سلام با نسق کشاورزی میشه جلو تخریب باغ رو گرفت؟

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر اگر بحث منابع طبیعی پیشنها میکنم مقاله مربوطه رو بخونید یا با پشتیبانی واتساپ تماس بگیرین

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نیاز به پشتیبانی دارید؟ در خدمتیم...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
پشتیبانی تلگرام Whatsapp chat
2 +