نقشه توپوگرافی چیست و چه کاربردی دارد

نقشه های توپوگرافی قرن هاست که به نظامیان، شرکت های ساختمانی و مهندسان کمک می کند تا پروژه های خود را با داده های دقیق اجرا کنند. این نقشه ها برای طراحی و ساخت سازه ها ، ارزیابی مسائل زهکشی و ارزیابی سلامت سیستم های طبیعی مانند سواحل نیز استفاده می شود. از همین رو در این مقاله به معرفی و تفسیر آن پرداختیم و پیشنهاد می کنیم جهت آشنایی کامل با توپوگرافی مطلب زیر را مطالعه کنید.

تاریخچه توپوگرافی

کلمه توپو یا توپوس از واژه ای یونانی، به معنای مکان و گرافی یا گرافیا به معنای نوشتار است. همچنین خدمات نقشه برداری به منظور جمع‌آوری داده های توپوگرافی در انگلیس و از سال 1700 برای اهداف نظامی آغاز شد. با این حال، اولین کاربرد اصطلاح توپوگرافی را می توان در “دفتر توپوگرافی ارتش” آمریکایی دید. ارتش این کشور که در طول جنگ 1812 تشکیل شد، سلف مهندسین فنی بود که به ارتش مهندسان تبدیل شد و امروزه با این نام شناخته می شوند.

امروزه این کلمه در سطح بین المللی به معنای توصیف ویژگی های زمین شناخته شده است.

توپوگرافی چیست؟

توپوگرافی اساساً تصویر سطح زمین است. به تعبیری دیگر در صنعت نقشه برداری، غالباً به عمل نقشه برداری از یک مکان برای تعریف سطح ، ویژگی های سطح و ویژگی های ساخته شده توسط انسان اشاره می شود. همچنین توپوگرافی شامل ارتفاعات سطح ، رودخانه ها ، حوضچه ها ، دریاچه ها ، جاده ها ، مسیرهای پیاده‌روی ، بناهای تاریخی و موارد دیگر است. از همین رو در بین متخصصان چنین عنوان می شود که در برخی از پروژه ها به تمام توپوگرافی، با تمام ساختارها و ویژگی های ذکر شده، نیاز است.

همچنین در مقاله تفسیر عکس هوایی می توانید با این موضوع کامل تر آشنا شوید.

اهمیت توپوگرافی

دانستن توپوگرافی برای نظامیان ، کوهنوردان ، پیمانکاران و مهندسان امری حیاتی است. آغاز نقشه برداری توپوگرافی در اواخر قرن هجدهم با سرمایه گذاری ارتش انگلیس در واحدی برای ایجاد نقشه های توپوگرافی برای کمک به اطلاع رسانی تصمیمات نظامی آغاز شد. همچنین از آن روزها ، کوهنوردان از نقشه های توپوگرافی برای کمک به پیمایش در مناطق پیچیده و همچنین گم نشدن در کوها استفاده می کنند. نقشه های توپوگرافی خوب، بدون شک، جان بسیاری را در بیابان ها نیز نجات داده است! جهت کسب اطلاعات بیشتر از عکس هوایی در امور نظامی می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

توپوگرافی در ساخت و ساز

در مورد پیمانکاران و مهندسان، بیشتر پروژه ها با تخریب زمین یا گود برداری زمین آغاز می شوند. سپس خاک پر شده وارد می شود تا به یک سطح بالاتر از دشت سیلاب پایه برسد. از همین رو داده های خوب توپوگرافی می تواند، به پیمانکاران و مهندسان در خرید مقدار مناسب خاک پر شده کمک کند و برنامه ریزی دقیقی برای راه‌اندازی آب و برق کمک شایانی بکند.

نقشه توپوگرافی
نمایی از نمایش خطوط منحنی میزان در نقشه توپوگرافی

تعیین توپوگرافی زمین با استفاده از نقشه برداری زمینی:

متداول ترین راه تهیه توپوگرافی نقشه برداری زمین است که برای مناطق کوچک استفلاده می شود اما زمانبر و هزینه بر است.

به همین خاطر معمولا از نقشه برداری هوایی برای این موضوع استفاده می شود.

نقشه برداری توپوگرافی با هواپیماهای بدون سرنشین

در گذشته، ایجاد نقشه های توپوگرافی قبل از پیشرفت فناوری رایانه ای در قرن 20 که می توانست انقلابی در این فرآیند ایجاد کند ، کاری دشوار و نامتمرکز بود. اما اکنون روزهایی که نقشه های توپوگرافی پس از فرآیند خسته کننده اندازه گیری یک سری نقاط ، استفاده از تراورس نوار و قطب نما و تعیین ارتفاع با فشارسنج بی هوازی ، با دست و جوهر و کاغذ طراحی می شدند ، گذشته است.

امروزه نقشه برداران از فناوری سیستم موقعیت یابی جهانی (GPS) برای اندازه گیری دقیق استفاده می کنند.

در بعضی موقعیت ها و مکان ها از هواپیماهای سرنشین دار استفاده می شود. این کار هم با هلی کوپتر و هم با هواپیمای کوچک انجام می شود.

روش دیگر برای بررسی زمین استفاده از سیستم های هوایی بدون سرنشین (UAS / هواپیماهای بدون سرنشین) است.

نقشه برداری توپوگرافی هوایی

هواپیماهای بدون سرنشین لزوما جایگزینی برای استفاده از هواپیماهای سرنشین دار سنتی در جهان نقشه برداری نیستند، بلکه آنها ابزاری اضافی برای حرفه نقشه برداری هوایی هستند. از هواپیماهای بدون سرنشین غالباً برای نقشه برداری توپوگرافی در موقعیت های مختلف و جدا از آنچه هواپیمای سرنشین دار می تواند فعالیت کند، بهره می گیرند. چون در دسترس بودن هر دو روش، امکان پیمایش در محیط ها و شرایط مختلف را امکان‌پذیر می کند. همچنین از هواپیماهای بدون سرنشین می توان برای بررسی موارد زیر بهره‌مند شد

  • کانال های آب طوفانی و زهکشی.
  • محاسبه ظرفیت دفن زباله.
  • برای مهندسی عمران.
  • توسعه زمین و بررسی مناطق ساحلی / سواحل.
  • سایر مکان های طبیعی.

نقشه برداری توپوگرافی با هواپیماهای سرنشین دار بدون سرنشین

هواپیماهای سرنشین دار معمولاً در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرند که سطح وسیعی از زمین نیاز به بررسی داشته باشد. اما در صورت نیاز به جزئیات بیشتر یا رسیدن به مناطقی که هواپیمای بدون سرنشین به دلیل اندازه و امنیت خلبان قادر به رفتن نیست، از هواپیماهای بدون سرنشین استفاده می شود. هواپیماهای بدون سرنشین می توانند نزدیکتر شوند و اغلب جزئیات بیشتری از آنچه یک هواپیمای بزرگ و سرنشین دار ارائه می دهد، ارائه دهند. به علاوه، هواپیماهای بدون سرنشین قابلیت گرفتن تصاویری با کیفیت بالا را دارند.

تهیه نقشه توپوگرافی با نقشه برداری هوایی
تهیه نقشه توپوگرافی با نقشه برداری هوایی

راهنمای استفاده از هواپیماهای سرنشین دار و بدون سرنشین برای توپوگرافی

جنبه مهم دیگری که باید در هنگام تصمیم گیری در مورد بهترین بودن یک هواپیمای بدون سرنشین در نظر گرفت، اندازه منطقه مورد بررسی است. همانطور که قبلا ذکر شد، یک هواپیمای سرنشین دار می تواند در مدت زمان کمتری از یک هواپیمای بدون سرنشین، مساحت بسیار بیشتری را پوشش دهد.

  • هواپیمای سرنشین دار می تواند خیلی بیشتر از یک هواپیمای بدون سرنشین پرواز کند.
  • هواپیمای سرنشین دار برای برخاستن به زمین نسبتاً وسیعی نیاز دارد در حالی که هواپیمای بدون سرنشین فقط به فضای کمی احتیاج دارد.

بنابراین بسته به شرایط، هر یک از گزینه ها را می توان در نظر گرفت.

در ضمن برای دریافت نقشه هوایی تمام سالهای سازمان نقشه برداری کافیست با شماره 09120448336 تماس بگیرید.

کارایی های توپوگرافی با هواپیماهای بدون سرنشین

در این قسمت بهتر است با چند کارایی مهم این نوع نقشه برداری آشنا شویم که در زندگی روزمره نیز تاثیر مستقیم دارد.

نقشه توپوگرافی برای ارزیابی و مقایسه زمین

هواپیماهای بدون سرنشین که برای نقشه برداری توپوگرافی یک منطقه استفاده می شوند، می توانند تصاویر دقیق و داده ها را برای بررسی فراهم کنند که برای بسیاری از شهرداری ها و شهرستانها ضروری است. این راهی برای نظارت دقیق بر تغییرات زمین و سازه های یک منطقه است و به شما این امکان را می دهد تا ارزیابی و مقایسه تصاویر مکان ها را به صورت سه‌ماهه ، سالانه و غیره در اختیار داشته باشید. همچنین این داده ها می توانند برای تصمیم گیری در مورد پروژه مهم باشند.

مشکلات را می توان قبل از اینکه از نظر اقتصادی پرهزینه یا حتی از نظر زیست محیطی مضر باشد ، شناسایی و از آنها پیشگیری کرد.

نقشه توپوگرافی برای اندازه گیری ها و محاسبات

نقشه های توپوگرافی را می توان بر اساس اطلاعاتی که هواپیماهای بدون سرنشین جمع می کنند و تصاویری که گرفته می شود ، ایجاد کرد. این موارد را برای مدیریت فضای موجود مورد استفاده قرار می دهند. زیرا با داشتن این اطلاعات، نقشه برداران و کارشناسان می توانند سهام و گردش دارایی موجودی را به دلایل پیشگیری از ضرر محاسبه کنند. همچنین می توان از هواپیماهای بدون سرنشین برای پروژه های بزرگ خاکی استفاده کرد. نقشه برداری از هواپیماهای بدون سرنشین بسیار سریعتر از روشهای سنتی نقشه برداری است. به دلیل این توانایی ، استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین می تواند باعث صرفه جویی در وقت شود و از هزینه های اضافی نیز جلوگیری می کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص محاسبه حجم عملیات خاکی می توانید با ما در مپ اسکیل در ارتباط باشید.

بد نیست بدانید مختصات عوارض به راحتی بر روی سطح دو بعدی و یا نقشه نمایش داده شود. برای این کار از سیستم مختصات یا نقشه یو تی ام استفاده می شود.

طراحی با نقشه های توپوگرافی

پروژه های متنوعی وجود دارد که می توانند از نقشه های توپوگرافی ایجاد شده با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین بهره‌مند شوند. مثلا طراحی زمین فوتبال با این روش می تواند با برنامه ریزی و محاسبه دقیق به طراحان این اطمینان را بدهد که زمین برای یک ورزشگاه فوتبال مناسب است. از نقشه برداری هوایی همچنین در صنعت معدن ، فلزات و مواد برای نظارت بر کارایی و تجزیه و تحلیل داده ها، برای فصلی بودن و ساعت کار در مقابل مواد تولید شده استفاده می شود.

آینده بررسی های توپوگرافی

آینده توپوگرافی بسیار روشن است چون دقت و کارایی آن با سیستم مجهز به سیستم GPS RTK مورد ارزیابی گروهی از محققان این حوزه قرار گرفته است. همچنین با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین ، می توانیم میلیون ها نقطه داده را جمع‌آوری کنیم که به طور دقیق شرایط سطح زمین را نقشه برداری می کنند. در این روش حتی می توانیم داده های زمینی را از جنگل های سنگین و پوشش گیاهی نیز جمع‌آوری کنیم.

ابزارهای مناسب برای نقشه های توپوگرافی

انجام خوب کار به معنای مجهز بودن به ابزار مناسب است. این قاعده در نقشه برداری توپوگرافی نیز صدق می کند. بنابراین در زیر برخی از ابزارها آورده شده است که می توانند برای تمرین ، درک و تفسیر داده های توپوگرافی مورد استفاده قرار گیرند.

  • Earthpoint – پوشش توپوگرافی برای Google. این ابزار به شما امکان می دهد خطوط کانتور زمین را با استفاده از داده های جمع‌آوری شده از برنامه های مختلف دولتی کشف کنید.
  • USGS Topoview – این ابزار به شما این امکان را می دهد که انواع مختلفی از مواد توپوگرافی ملی مانند GeoTIFFs ، JPEG ها و لایه های KML را بارگیری کنید.
  • 3D Map Generator – ابزاری برای تولید مدل های توپوگرافی و همپوشانی عکس ها روی آنها.

کلام مپ اسکیل درباره توپوگرافی:

توپوگرافی یکی از اصلی ترین منابع برای بررسی نقشه ها و داده های اطلاعاتی محسوب می شود. این نوع بررسی سطح زمین با دقتی بالا و وضوح کم‌نظیر می تواند در بسیاری از عرصه هایی که در بالا ذکر شد کاربرد مناسب داشته باشد. ما نیز در این مجال به تفسیر آن پرداختیم تا شما به بهترین شکل با این شکل از عکس برداری آشنا شوید. همچنین در انتها ابزارهایی معرفی کردیم که بتوانید با آنها به تفسیر داده های توپوگرافی بپردازید.

اسباب خرسندی ماست که بتوانیم پاسخگوی نیازمندی های شما باشیم.

نقشه توپوگرافی چیست؟

به نقشه ای که عوارض ارتفاعی زمین و پستی بلندی ها را با استفاده از منحنی میزان ها به نمایش می گذارد نقشه توپوگرافی می گویند.

روش های تهیه نقشه توپوگرافی چیست؟

توپوگرافی را می توان با استفاده از روش های نقشه برداری زمینی ، هوایی و ماهواره ای و با استفاده از dem منطقه بدست اورد.

نرم افزار های تهیه نقشه توپوگرافی چیست؟

از مهم ترین آن ها می توان به نرم افزار civil 3d و میکرواستیشن اشاره کرد.

 
لطفا امتیاز دهید!
نیاز به پشتیبانی دارید؟ در خدمتیم...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
پشتیبانی تلگرام Whatsapp chat
2 +