نقشه برداری با پهپاد و قیمت (تعرفه) اجرای آن

علم نقشه برداری با پهپاد به دلیل کاربردهای گسترده‌ای که دارد تحول زیادی در این حوزه ایجاد کرده است. پهپادها که در واقع پرنده‌های بدون سرنشین هستند با قابلیت‌های خاص خود شرایط و امکان جمع آوری داده‌های مکانی را در کمترین زمان ممکن فراهم کرده اند و عکس‌های دقیقی را از بخش‌های مختلف زمین یا سایر عوارض تهیه می‌‌کنند. این کاربردهای بی شمار به شکلی بوده که امروزه نقشه برداری معادن با پهپاد تنها یکی از کاربردهای متنوع این فناوری در صنعت معدنکاری به شمار می‌‌رود.

با این وجود کاربرد پهپادها تنها به حوزه معدنکاری محدود نمی‌‌شود؛ پهپاد‌ها در بسیاری از حیطه‌های دیگر از جمله کشاورزی، عمران، باستان شناسی و… کاربردهای فراوانی دارند. خوب است بدانید که با توجه به مزایای فراوان و سرعت بالای جمع آوری داده‌ها توسط پهپادها پیش بینی می‌‌شود که استفاده از آن به مرور زمان بیشتر و بیشتر شود.

به جرات این شاخه از فتوگرامتری یکی از مباحث جالب اما حساس در علم نقشه برداری است که در صورت عدم رعایت اصول دقت کار به شدت کاهش می آید به همین خاطر باید توسط بهترین ها صورت گیرد. امید قربانی مدیر گروه مهندسی مپ اسکیل

قیمت نقشه برداری با پهپاد

خوب است بدانید که تصویب آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌های خاص باعث رشد چشمگیر صنعت پهپادهای تجاری در سال‌های اخیر شده است. با اینکه در طی سال‌های اخیر خلبانان حرفه‌ای زیادی در این حیطه آموزش‌های تخصصی دیده اند اما یک مشکل عمده‌ای که وجود دارد تعیین قیمت نقشه برداری با پهپاد است و بسیاری از افراد نمی‌‌دانند که برای انجام این کار چه نرخی را تعیین کنند که هم به صرفه باشد و برای کارفرما نیز مشکلی ایجاد نکند.

همان طور که احتمالا می‌‌دانید یکی از خدمات رایج و پرطرفدار پهپادها، نقشه برداری هوایی است. با توجه به پیچیدگی‌های محاسبات مربوطه در این حیطه بسیاری از خلبانان به دنبال راهکاری جامع و در عین حل کارآمد برای تعیین قیمت هستند.

البته یکی از نکات مثبتی که می‌‌توان به آن اشاره کرد این است که امکان پردازش تصاویر پهپاد به دست آمده از پهپادها به صورت خودکار یا نیمه خودکار وجود دارد و در نتیجه خلبانانی که دانش متوسط دارند نیز می‌‌توانند این کار را انجام دهند. لازم به ذکر است که ما در این مقاله قصد داریم تا با ارائه یک راهنمای جامع و کاربردی به خلبانان کمک کنیم تا محاسبه هزینه‌های خدمات پهپادی خصوصا نقشه برداری هوایی را انجام دهند.

البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که عوامل مختلفی در تعیین قیمت نهایی یک پروژه پهپادی موثر هستند و نمی‌‌توان یک فرمول ثابت برای تمامی‌‌پروژه‌ها ارائه کرد. با این وجود در این مقاله به بررسی کلی ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت گذاری پروژه‌های پهپادی پرداخته می‌‌شود. همچنین شما عزیزان می‌‌توانید برای محاسبه دقیق تر قیمت با ما در مپ اسکیل همراه باشید و سوالات تان را مطرح کنید.

در این مقاله به بررسی نحوه محاسبه هزینه خدمات پهپادی از جمله بررسی هزینه و قیمت نقشه برداری با پهپاد توسط شرکت نقشه برداری پرداخته شده است. جهت محاسبه حجم عملیات خاکی به صورت دستی می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

نقشه برداری با پهپاد چیستنقشه برداری با پهپاد

مقدمه‌ای بر آموزش نقشه برداری با پهپاد

اگر دوست دارید که کمی‌‌با نقشه برداری با پهپاد آشنا شوید ما در این بخش قصد داریم تا نحوه و مراحل انجام این کار را به شما آموزش دهیم. همچنین بعد از آن به نحوه قیمت گذاری این کار نیز می‌‌پردازیم.

نکته: اگر تمایل دارید که استفاده از روش نقشه برداری با پهپاد را یاد بگیرید پیشنهاد ما این است که نحوه استفاده از ماژول PPK و RTK پهپاد را نیز مطالعه کنید و در صورت امکان از این سنسور استفاده نمایید.

ارتوفتوپروژه نقشه برداری با پهپاد در معدن یزد
نمونه ارتوفتو پروژه نقشه برداری با پهپاد

مراحل انجام نقشه برداری با پهپاد

به طور کلی فتوگرامتری برد کوتاه و نقشه برداری با پهپاد هر یک دارای مراحل خاص خود می‌‌باشند و کلیه این مراحل نیز باید در پروژه‌ها رعایت شوند. این مراحل به شرح زیر است:

1. انتخاب پهپاد مناسب

همان طور که احتمالا خودتان نیز به خوبی می‌‌دانید نقشه برداری با پهپاد برای اهداف گوناگونی استفاده می‌‌شود که از جمله آن‌ها می‌‌توان به کاربردهای معماری، کشاورزی، مکانیک، معدن، عمران، محیط زیست و مواردی از این قبیل اشاره کرد. از سویی دیگر انواع مختلفی از پهپاد‌ها وجود دارد که هر کدام از آن‌ها دارای قابلیت‌های خاص خود می‌‌باشند.

از همین روی مهم است که بر اساس هدفی که دارید یک پهپاد مناسب را برای نقشه برداری با پهپاد استفاده کنید. اما در هر صورت پهپادی که انتخاب می‌‌کنید باید دوربینی داشته باشد که وضوح آن بالا بوده و قابلیت جابجایی دقیق داشته باشد.

2. یادگیری روش پرواز

اگر تجربه زیادی در خلبانی با پهپاد ندارید یا اینکه یک نقشه بردار جوان هستید پیشنهاد ما این است که در ابتدای امر به خوبی روش استفاده و هدایت کردن یک پهپاد را یاد بگیرید. خوب است بدانید که دوره‌های آموزشی زیادی از سوی موسسات مختلف برگزار می‌‌شود که می‌‌توانید در آن‌ها شرکت کرده و حتی مدرک خلبانی پهپاد را هم دریافت کنید. با این آموزش‌ها دیگر نگرانی بابت انجام پروژه‌های مربوط به نقشه برداری با پهپاد نخواهید داشت.

3. تعیین هدف پروژه

طبیعتا اولین مرحله از نقشه برداری با پهپاد تعیین هدف پروژه است. توجه داشته باشید که برنامه ریزی دقیق و جامع در پروژه‌های نقشه برداری با پهپاد و تعیین هدف در واقع باعث می‌‌شود که تا حد زیادی از هزینه‌ها کاسته شود. اما چگونه؟

با تعیین هدف پروژه می‌‌توان مقیاس نقشه را به درستی درک کرد و با انتخاب دقیق مقیاس نقشه می‌‌توان هزینه‌ها را تا حد زیادی کاهش داد. برای مثال در پروژه‌هایی که هدف اصلی تولید مدل سه بعدی است و نیازی به تعیین دقیق توپوگرافی منطقه نیست، افزودن مرحله تعیین توپوگرافی به فرایند نقشه برداری هزینه‌های پروژه را به طور قابل توجهی افزایش خواهد داد.

نقشه برداری با پهپادنقشه برداری با پهپاد

با این وجود خوب است بدانید که علیرغم هزینه اضافی، در برخی موارد تعیین توپوگرافی می‌‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار قرار دهد که در مراحل بعدی پروژه مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. بنابراین تصمیم گیری در مورد انجام یا عدم انجام این مرحله باید با توجه به اهداف خاص پروژه و محدودیت‌های بودجه صورت گیرد.

4. آشنایی با نرم افزارهای نقشه برداری

یکی از مسائلی که باید به آن توجه داشت این است که پس از نقشه برداری با پهپاد نیاز به انجام یک سری پردازش‌ها با استفاده از نرم افزارهای گوناگون وجود دارد که از جمله این نرم افزاهای تخصصی می‌‌توان به Pix4D، DroneDeploy، Agisoft PhotoScan و Maps Made Easy اشاره کرد که هر کدام از آن‌ها برای پردازش تصویر و انجام یک سری محاسبات خاص روی خروجی نقشه برداری با پهپاد انجام می‌‌شود.

5. انجام فرایند پرواز پهپاد

در این مرحله باید پهپاد را به پرواز در آورید و تصاویری که مورد نیازتان می‌‌باشد را تهیه کنید. شما باید در این مرحله بر اساس برنامه ریزی‌ها و اهدافی که از پیش داشته اید پهپاد را در ارتفاع درست به پرواز درآورید تا تصاویر مورد نیاز را دقیقا بر اساس همپوشانی‌هایی که در نظر گرفته اید به شما تحویل دهد.

6. پردازش تصاویر تهیه شده توسط پهپاد

طبیعتا تصاویر تهیه شده توسط پهپاد به صورت خام قابل استفاده نمی‌‌باشند و شما باید پردازش‌ها و محاسبات مورد نیاز را با استفاده از نرم افزارهای تخصصی روی آن‌ها اجرا کنید. ترازمندی، اصلاح کردن تصاویر و ترکیب آن‌ها از جمله پردازش‌هایی است که باید روی این تصاویر خام انجام شود.

7. تعیین محدوده پروژه

تعیین محدوده پروژه نیز یکی از مراحل بسیار مهم در اجرای موفق عملیات نقشه برداری با پهپاد محسوب می‌‌شود. در واقع خوب است بدانید که با مشخص نمودن دقیق محدوده مورد نظر نه تنها زمان و هزینه‌های اجرای پروژه به طور قابل توجهی کاهش می‌‌یابد بلکه دقت و کیفیت داده‌های حاصل نیز افزایش قابل توجهی را تجربه خواهد کرد.

لازم است به این نکته نیز اشاره کنیم که علیرغم وسعت پروژه همواره باید به دنبال حداقل محدوده‌ای بود که تمامی‌‌اهداف پروژه را پوشش دهد؛ به عنوان مثال برای یک پروژه 50 هکتاری، تصویربرداری و پردازش 80 هکتار نه تنها باعث اتلاف وقت و هزینه می‌‌شود، بلکه می‌‌تواند در انجام تحلیل داده‌ها نیز ایجاد پیچیدگی نماید.

محاسبه هزینه خدمات پهپادی از جمله قیمت نقشه برداری با پهپاد

در این مرحله نیاز است که به محاسبه هزینه خدمات پهپادی بپردازیم. در ادامه نکات مهم برای محاسبه این هزینه را با یکدیگر مورد بررسی قرار خواهیم داد:

نوع خدماتی که ارائه می‌‌دهید

همان طور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم تعیین دقیق هزینه خدمات پهپادی نیازمند تعیین مشخصات دقیق خدمتی است که قصد ارائه آن را دارید. اما چگونه می‌‌تواند این خدمات را به طور دقیق تعیین کرد؟ تفاوت‌های موجود در سطح مهارت فنی مورد نیاز، تجهیزات تخصصی مورد استفاده و همچنین نوع مشتری هدف از جمله فاکتورهایی است که در این زمینه کمک کننده ظاهر می‌‌شوند.

برای مثال یک پروژه نقشه برداری با پهپاد به دلیل پیچیدگی‌های فنی و نیاز به دقت بالا، اصولا به تجهیزات پیشرفته تر و نیروی انسانی متخصص تری نیاز دارد و در نتیجه هزینه بیشتری را به همراه خواهد داشت. در مقابل پروژه‌های عکاسی هوایی با پهپاد که توسط کسب وکارهای کوچک و مشتریان شخصی سفارش داده می‌‌شود به تجهیزات ساده تر و مهارت‌های فنی کمتری نیازمند می‌‌باشد و در نتیجه می‌‌توان آن‌ها را با هزینه‌های به مراتب کمتری ارائه کرد.

قیمت نقشه برداری با پهپادقیمت نقشه برداری با پهپاد یا پهباد

با این وجود خوب است بدانید که علیرغم تفاوت‌های موجود در هزینه‌ها عوامل دیگری نیز بر قیمت نهایی تاثیرگذار می‌‌باشند. مخاطبین هدف، تجربه و تخصص ارائه دهنده خدمات، نوع پهپاد و تجهیزات جانبی مورد استفاده، وسعت منطقه مورد پوشش و همچنین پیچیدگی‌های فنی پروژه نیز از دیگر عوامل و فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت می‌‌باشند؛ مثلا اگر قصد دارید ارائه خدمات نقشه برداری با پهپاد به شهرداری را دارید علاوه بر داشتن مهارت‌های فنی لازم باید آشنایی کافی با استانداردهای و مقررات مربوط به نقشه برداری شهری داشته باشید.

نکته: قبل از اینکه ادعا کنید نقشه بردار با پهپاد خوبی هستید باید نقشه بردار خوبی باشید؛ اگر مایل به تهیه پهپاد نقشه برداری و نقشه برداری ملک برای شهرداری هستید، توصیه می کنیم در خرید خود دقیق‌تر عمل نمایید.

هزینه‌های اداره تجارت (مثلا قیمت گذاری پروژه نقشه برداری هوایی با پهپاد)

در فرایند نقشه برداری با پهپاد علاوه بر هزینه‌های مستقیم مانند تهیه پهپاد و تجهیزات جانبی نیاز است که هزینه‌های غیرمستقیم مانند هزینه‌های عملیاتی، تعمیر و نگهداری و نیروی انسانی نیز مدنظر قرار گیرند. با این حال مهم ترین عامل در تعیین قیمت هدف نهایی کسب وکار و هزینه‌های اداره تجارت است. به بیانی دیگر قیمت گذاری باید به شکلی باشد که سودآوری معقول را برای کسب و کار شما داشته باشد.

هزینه‌های اولیه

اخذ مجوزهای لازم، گذراندن دوره‌های آموزشی تخصصی، خرید پهپاد و تجهیزات جانبی و ثبت شرکت یا کسب و کار از جمله هزینه‌های اولیه‌ای است که باید به آن‌ها توجه خاصی داشته باشید و آن‌ها را در محاسبات تان در نظر بگیرید.

بازاریابی

یکی از نکاتی که اغلب به آن توجه نمی‌‌شود این است که در واقع بخش قابل توجهی از هزینه‌ها در این زمینه به بازاریابی اختصاص می‌‌یابد. ایجاد یک وبسایت حرفه ای، طراحی لوگو و چاپ بروشور و مواردی از این قبیل از جمله هزینه‌های بازاریابی هستند. خوب است بدانید که برای دستیابی و جذب مشتری بیشتر نیاز به استخدام متخصصان سئو و بازاریابی دیجیتال نیز وجود دارد.

بیمه

بیمه عنصری حیاتی در ارائه خدمات پهپادی به شمار می‌‌رود؛ شاید با خودتان بگویید که نقشه بیمه در نقشه برداری با پهاد چیست؟ در پاسخ به این سوال باید به شما بگوییم که علیرغم ابعاد کوچک هواپیماهای بدون سرنشین یک سری خطرات مربوط به تصادفات و آسیب دیدن یا آسیب رساندن وجود دارد و همین موضوع ضرورت پوشش بیمه‌ای را برای خلبانان تجاری پررنگ می‌‌سازد.

تعویض لوازم جانبی پهپاد

یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که لوازم جانبی پهپاد‌ها به مرور زمان فرسوده می‌‌شوند و نیاز به تعویض خواهند داشت. فرسودگی باتری و شکستن پروانه از جمله مواردی هستند که می‌‌توانند کارایی پهپاد را کاهش دهند. در نتیجه تهیه دوباره و تعویض لوازم جانبی پهپاد‌ها هزینه‌هایی در پی خواهند داشت که باید آن‌ها را نیز در نظر گرفت.

نیروی انسانی

بدون شک هزینه نیروی انسانی یکی از عوامل تعیین کننده در محاسبه هزینه خدمات پهپادی است. مقیاس پروژه و پیچیدگی عملیات از جمله عواملی هستند که نیاز به استخدام نیروی انسانی متخصص در حوزه‌های مختلف را مشخص خواهند کرد. برای مثال در پروژه‌های بزرگ،حضور یک ناظر یا یک نقشه بردار اختصاصی کاملا ضروری است.

همچنین اگر نیاز به ارائه خروجی نهایی با کیفیت بالا مانند ویدیوهای ویرایش شده یا نقشه‌های دقیق باشد آنگاه استخدام افراد با تجربه در زمینه‌های ویرایش تصویر و پردازش داده‌های مکانی (GIS) امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که افزایش هزینه به کارگیری نیروی انسانی متخصص تضمین می‌‌کند که پروژه به بهترین شکل ممکن به انجام خواهد رسید.

نرم افزار در نقشه برداری با پهپاد

این روزها نقشه برداری هوایی با پهپاد به کمک نرم افزارهای تخصصی، به یک فرایند دقیق تبدیل شده. این نرم افزارها با داشتن قابلیت‌های مختلف از جمله نمایش مناطق پروازی مجاز، شرایط جوی لحظه ای، امکان ثبت اطلاعات پرواز و… کمک شایانی به خلبان‌ها می‌‌کنند.

خوب است بدانید که نرم افزارهایی مانند Hover یا Skyward به عنوان ابزارهای پرکاربرد در صنعت پهپاد به خلبانان این امکان را می‌‌دهند تا با آگاهی کامل از مقررات و محدودیت‌های پروازی عملیات خود را به شکلی ایمن اجرا کنند. البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که علیرغم مزایای فراوان این نرم افزارها برای خرید آن‌ها و دسترسی به کلیه قابلیت‌های شان نیاز به پرداخت هزینه وجود دارد.

همچنین استفاده از نرم افزارهای تخصصی جی آی اس (GIS) مانند ArcGIS، برای تجزیه و تحلیل داده‌های مکانی و ایجاد نقشه‌های دقیق از منطقه مورد مطالعه ضروری می‌‌باشند که این نرم افزار نیز نیازمند پرداخت هزینه است.

هزینه‌های مربوط به حمل و نقل

خوب است به این نکته اشاره کنیم که هزینه‌های جانبی مانند حمل و نقل نیز در محاسبه هزینه نهایی خدمات نقشه برداری با پهپاد موثر هستند. برای مثال انجام عملیات نقشه برداری هوایی خارج از محدوده شهری نیازمند پرداخت هزینه‌های حمل و نقل خواهد بود. با این وجود در مواردی نظیر بازرسی‌های جاده‌ای که با خودروی شخصی انجام می‌‌شوند می‌‌توانید هزینه آن را از کارفرما بگیرید.

ارزش خدماتی که ارائه می‌‌دهید

لازم است بدانید که خدمات نقشه برداری با پهپاد نسبت به روش‌های سنتی بسیار مقرون به صرفه تر شده اند. در گذشته برای تهیه عکس‌های هوایی و انجام عملیات نقشه برداری نیاز بود که از هواپیماهای سرنشین دار استفاده شود که مستلزم صرف هزینه‌های گزاف جهت اجاره هواپیما، استخدام خلبان ماهر و سایر موارد جانبی بود. این در حالیست که امروزه پهپادها توانسته اند این خدمات را با کیفیتی بالاتر، سرعتی بیشتر و هزینه‌ای بسیار کمتر در اختیار من و شما قرار دهند.

لازم به ذکر است که هزینه اصلی خدمات پهپادی مربوط به ارزش افزوده‌ای است که به مشتری ارائه می‌‌دهید. به عبارت دیگر شما با بهره گیری از دانش، مهارت و تجهیزات خود، نیازهای تجاری مشتریان را برطرف می‌‌نمایید. بنابراین قیمت گذاری خدمات شما باید به گونه‌ای باشد که هم ارزش کاری که انجام می‌‌دهید را منعکس کند و هم با شرایط بازار و رقبای شما همخوانی داشته باشد.

محاسن و معلیب نقشه برداری با پهپاد
مزایا و معایب نقشه برداری با پهپاد

میزان تجربه شما

یکی از نکاتی که عموما به آن بی توجهی می‌‌شود این است که میزان تجربه و تخصص شما در تعیین تعرفه خدمات نقشه برداری با پهپاد نقش تعیین کننده‌ای خواهد داشت. بدیهی است که یک خلبان پهپاد با سابقه و با کوله باری از پروژه‌های موفق می‌‌تواند نرخ بالاتری را نسبت به فردی تازه وارد تعیین کند.

البته لازم به ذکر است که در ابتدای کار برخی از خلبانان برای کسب تجربه و ایجاد رزومه مجبور به پذیرش پروژه‌هایی ارزان تر یا حتی رایگان می‌‌شوند. اما خوب است بدانید که داشتن گواهینامه‌های معتبر و تخصص‌های مرتبط با پهپاد می‌‌تواند به شما امکان دهد تا نرخ‌های بالاتری را برای خدمات تان در نظر بگیرید

سطح تجهیزات شما

یکی از نکات مهم این است که سطح پیشرفته بودن سخت افزاری مورد استفاده شما نیز به طور مستقیم بر کیفیت و دقت خدمات پهپادی تاثیر می‌‌گذارد. به عنوان مثال، پهپادهای سری Mavic Air به دلیل مشخصات فنی در سطوح پایین تر نمی‌‌توانند خدماتی در سطح پهپادهای حرفه‌ای مانند Phantom 4 Pro ارائه دهند.

لازم به ذکر است که اطلاع رسانی دقیق به مشتری در مورد تجهیزات تان از اهمیت بالایی برخوردار است. ذکر مشخصات دوربین، سیستم تثبیت کننده تصویر و همچنین فرآیندهای ویرایش پس از پردازش علاوه بر نشان دادن تجربه و تخصص شما به مشتری این اطمینان را خواهد داد که شما به طور کامل بر جنبه‌های فنی پروژه مسلط هستید. در واقع حتی اگر مشتری از جزئیات فنی آگاهی کاملی نداشته باشد این اطلاعات به او القا می‌‌کند که با یک متخصص در این حوزه روبرو است.

داشتن مهارت‌های جانبی و کمکی

خوب است بدانید که در بسیاری از خدمات پهپادی صرفا توانایی هدایت یک پهپاد کافی نیست. در واقع یک خلبان پهپاد باید علاوه بر تسلط بر فنون پرواز توانایی‌های لازم برای پیدا کردن بهترین زوایا را هم داشته باشد. همچنین داشتن مهارت‌های عکاسی و ویرایش تصویر و ویدئو به عنوان نیز یک مزیت بزرگ خواهد بود و به شما امکان می‌‌دهد تا خدمات خود را با قیمتی بالاتر به مشتریان ارائه دهید.

از سویی دیگر در صورتی که قصد ارائه خدمات نقشه برداری با پهپاد را دارید تسلط بر دانش داده‌های جغرافیایی و نرم افزارهای پردازش داده‌های مکانی یک موضوع کاملا ضروری خواهد بود؛ چرا که داده‌های خام جمع آوری شده به وسیله پهپاد بدون پردازش و تحلیل مناسب ارزش چندانی ندارند. از همین روی لازم است تا با نرم افزارهای تخصصی مانند GIS و نرم افزارهای مدل سازی سه بعدی مانند Pix4D آشنا بوده و توانایی تولید نقشه‌ها و مدل‌های سه بعدی دقیق و باکیفیت را داشته باشید.

نوع خدماتی که ارائه می‌‌دهید

یکی از اصول بازاریابی برقراری ارتباط خوب با مشتری در خصوص خروجی نهایی کار است. عکاسان پهپادی باید مشخص کنند که آیا عکس‌های چاپ شده تحویل می‌‌دهند یا خیر، تعداد عکس‌های موردنیاز برای پوشش یک منطقه خاص چقدر است و اینکه قصد ارائه نسخه دیجیتالی از تمامی‌‌عکس‌های خام و ویرایش شده را دارند یا نه.

توجه به قیمت رقبا

از جمله مهم ترین نکاتی که باید در این بخش به آن اشاره کنیم این است که قیمت‌های پیشنهادی رقبا به عنوان یک عامل تعیین کننده در تعیین نرخ خدمات نقشه برداری با پهپاد شما محسوب می‌‌شود. با این وجود لازم به ذکر است که سودآوری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌‌توانید بدون داشتن دلیل منطقی قیمتی بسیار پایین تر از حد خدماتی که ارائه می‌‌دهید را پیشنهاد دهید.

خوب است بدانید که دامنه نرخ‌ها به منطقه‌ای که در آن زندگی می‌‌کنید نیز بستگی دارد به همین دلیل پیشنهاد ما این است که حتما به قیمت رقبا نیز توجه کنید.

آیا نرخ استانداردی برای قیمت خدمات پهپاد وجود دارد؟

لازم است به این نکته اشاره کنیم که هنوز نرخ مشخص و استانداردی برای خدمات پهپادی وجود ندارد. با این حال به دلیل جوان بودن این صنعت قیمت گذاری خدمات پهپادی تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند میزان عرضه و تقاضا در بازارهای محلی، نوع خدمات مورد نیاز و سطح رقابت در منطقه قرار دارد. به عنوان مثال قیمت خدمات پهپادی در مناطقی که تقاضا برای این خدمات بالا بوده و رقابت کمتری وجود دارد اصولا بالاتر از مناطق دیگر می‌‌باشد.

قیمت گذاری تصویر برداری با پهپاد در صنایع مختلف

یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که شیوه قیمت گذاری تصویربرداری با پهپاد در صنایع مختلف نسبتا متفاوت است. در ادامه به بررسی این تفاوت‌ها خواهیم پرداخت:

عکاسی هواپیماهای بدون سرنشین

خوب است بدانید که شرکت‌های ارائه دهنده خدمات عکاسی هوایی با پهپاد، روش‌های گوناگونی برای تعیین هزینه‌های خود به کار می‌‌برند. با این وجود عموما این شرکت‌ها نرخ خود را بر اساس واحد زمان (مانند ساعتی، نیمروزی یا روزانه) یا بر مبنای کل پروژه محاسبه می‌‌کنند.

تبلیغات املاک و مستغلات

در صنعت املاک و مستغلات برخلاف بسیاری از صنایع دیگر ارائه خدمات تصویربرداری هوایی با پهپاد اصولا بر اساس خروجی نهایی و تعداد تصاویر یا ویدیوهای تحویلی محاسبه می‌‌شود. استفاده از این راهکار به مشتریان امکان می‌‌دهد تا با توجه به نیازها و بودجه خود درخواست‌های متفاوتی را مطرح کنند. لازم به ذکر است که در این حوزه محدودیت زمانی مشخصی برای اتمام پروژه وجود ندارد و عوامل دیگری مانند پیچیدگی پروژه و تعداد لوکیشن‌های مورد نظر نیز بر قیمت نهایی تاثیرگذار هستند.

نقشه برداری با هواپیماهای بدون سرنشین

اصولا شرکت‌های ارائه دهنده خدمات نقشه برداری با پهپاد تعرفه شان را بر اساس واحد ساعت محاسبه می‌‌کنند. این روش قیمت گذاری خصوصا برای مناطق وسیع و صعب العبور که نیازمند لجستیک پیچیده تری هستند کارایی بیشتری دارد.

لازم به ذکر است که تعداد ساعات محاسبه شده شامل زمان پرواز پهباد، مراحل پس از پردازش داده‌ها نظیر تهیه نقشه و تحلیل‌های تخصصی می‌‌شود. با این وجود برخی شرکت‌ها نیز اقدام به ارائه قیمت گذاری بر اساس واحد هکتار نموده اند. هرچند این روش کمتر مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.

آیا ارائه خدمات با قیمت بسیار پایین به مشتری در زمینه نقشه برداری با پهپاد کار عاقلانه‌ای است؟

شاید ارائه نرخ بسیار پایین تر از نرخ‌های معمول بازار در ابتدای فعالیت حرفه‌ای برای جذب مشتری جدید به درد بخور ظاهر شود اما در درازمدت می‌‌تواند به کل صنعت آسیب رسانده و در نتیجه شما هم از این آسیب در امان نخواهید بود.

البته باید به این نکته نیز توجه داشت که ارائه خدمات با قیمت پایین تر، به معنی کاهش کیفیت کار نیست؛ بلکه اصولا به معنای افزایش ساعات کار و تلاش بیشتر برای دستیابی به همان نتیجه با هزینه کمتر می‌‌باشد. به طور کلی پیشنهاد می‌‌شود که عکاسان پهپاد از ارائه خدمات خود با قیمت بسیار پایین خودداری نمایند.

آیا نقشه برداری با پهپاد برای پروژه شما مناسب است؟

آیا استفاده از پهپادها برای انجام عملیات نقشه برداری پروژه شما انتخابی هوشمندانه است؟ علی رغم آنکه نقشه برداری با پهپاد به عنوان یکی از نوین ترین روش‌های تهیه نقشه شناخته می‌‌شود و بسیاری از کارفرمایان به این تکنولوژی نوظهور علاقه مند شده اند، لازم به ذکر است که مناسب بودن این روش برای هر پروژه منوط به بررسی دقیق عوامل متعدد است.

پروزه های مناسب نقشه برداری با پهپادنمایی از استفاده از روش نقشه برداری با پهپاد

سوالاتی که لازم است در انتخاب روش نقشه برداری برای استفاده از پهپاد با پاسخ داده شود

آیا استفاده از پهپاد نسبت به سایر گزینه‌های موجود کارایی بهتری برای تحقق اهداف پروژه شما خواهد داشت؟ برای پاسخ به این پرسش کلیدی ضروری است تا به مجموعه‌ای از سوالات فنی و تخصصی پاسخ داده شود. در ادامه این مقاله به تحلیل هر یک از این سوالات پرداخته و مزایا و محدودیت‌های استفاده از پهپادها در عملیات نقشه برداری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

1. هدف از نقشه برداری از منطقه مورد نظر چیست؟

پیش از هر چیز باید بدانیم که انتخاب روش نقشه برداری برای یک منطقه خاص شدیدا تحت تاثیر هدف اصلی انجام این عملیات است. در واقع برخی پروژه‌ها به دقت بسیار بالایی نیاز دارند و در چنین مواردی استفاده از نقشه برداری با پهپاد توصیه نمی‌‌شود؛ زیرا دستیابی به چنین دقتی در این پروژه‌ها با استفاده از پهپادها به این سادگی‌ها امکان پذیر نیست. با این وجود خوب است بدانید که پیشرفت‌های اخیر در این حوزه دقت حاصل از نقشه برداری با پهپاد را تا حد قابل توجهی افزایش داده است و در نتیجه این روش در اکثر پروژه‌های امروزی قابل استفاده است.

2. منطقه‌ای که قرار است نقشه برداری با پهپاد در آن صورت گیرد چه شرایط آب و هوایی دارد؟

خوب است بدانید که به دلیل ساختار سبک پهپادها استفاده از آن‌ها در مناطق با شرایط جوی نامساعد همچون بادهای شدید، طوفان و بارندگی‌های سنگین توصیه نمی‌‌شود. با این وجود در صورت لزوم انجام عملیات نقشه برداری در چنین مناطقی روش‌های جایگزینی مانند فتوگرامتری هوایی با استفاده از هواپیما نیز وجود دارد که می‌‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

البته هلیکوپتر نیز می‌‌تواند در شرایط سخت جوی به کار گرفته شود، اما هزینه بالای آن و محدودیت‌های کاربردی در ایران باعث می‌‌شود تا انتخاب مقرون به صرفه‌ای نباشد.

3. برای نقشه برداری چقدر زمان دارید؟

اگر به نقشه برداری سریع و دقیق از منطقه‌ای با مساحت کم نیاز دارید، استفاده از پهپادها انتخاب خوبی است. در واقع با استقرار سریع پهپاد در محل مد نظر و پردازش آنی داده‌های تصویری این امکان وجود دارد که نقشه‌ای دقیق و با هزینه‌ای کم فراهم شود. نرم افزارهای تخصصی مانند Agisoft PhotoScan، Pix4D و Trimble Inpho UASmaster نیز سرعت و دقت این فرایند را به طور قابل توجهی افزایش می‌‌دهند.

4. منطقه از نظر ناهمواری به چه صورت است؟

اگر یک منطقه ناهمواری‌های بسیاری داشته باشد آنگاه استفاده از پهپادها به جای هواپیماها در فتوگرامتری نتایج دقیق تری به همراه خواهد داشت. این موضوع خصوصا در مناطقی که دره‌های عمیق دارد بسیار مشهودتر می‌‌شود چرا که پهپادها با پرواز در ارتفاع پایین دره‌ها قادر به جمع آوری داده‌ها با جزئیات بیشتری می‌‌باشند.

این در حالی است که هواپیماها نمی‌‌توانند به این دره‌ها نزدیک شوند و به دلیل ارتفاع بالاترشان توانایی ثبت جزئیات را نخواهند داشت. حتی با وجود تجهیز هواپیماها به فناوری لیدار، به دلیل فاصله زیاد از سطح زمین دقت داده‌های جمع آوری شده در مناطق با توپوگرافی پیچیده کاهش قابل توجهی را تجربه خواهد کرد. لذا در چنین شرایطی استفاده از پهپادها به دلیل امکان پرواز در ارتفاعات پایین تر به عنوان روشی با کارایی بیشتر توصیه می‌‌شود.

5. وسعت پروژه شما چقدر می‌‌باشد؟

در صورتی که وسعت منطقه مورد مطالعه بسیار زیاد باشد استفاده از هواپیما برای انجام عملیات نقشه برداری پیشنهاد می‌‌شود و علت آن پوشش دهی وسیع تر و صرف زمان کمتر نسبت به پهپادهاست. اما چرا؟ به این دلیل که ارتفاع پروازی بیشتر باعث می‌‌شود که در مدت زمان کوتاهی مساحت بسیار بزرگی را پوشش داد. با این وجود لازم به ذکر است که ارتفاع زیاد پرواز می‌‌تواند بر کیفیت تصاویر اخذ شده تاثیر گذاشته و وضوح آن‌ها را نسبت به تصاویر به دست آمده از پهپادها کاهش دهد.

وسعت منطقه در نقشه برداری با پهپادوسعت منطقه در نقشه برداری با پهپاد

آیا اجازه پرواز پهپاد در منطقه مورد نظر داده می‌‌شود؟

خوب است بدانید که بر پرواز پهپاد‌ها یک سری مقررات حاکم است و از همین روی اخذ مجوز از نهادهای ذی ربط برای پرواز و تصویربرداری هوایی در ارتفاع مشخص از سطح زمین امری ضروری می‌‌باشد. با این وجود در برخی مناطق به دلیل حساسیت‌های امنیتی و نزدیکی به تاسیسات نظامی‌‌صدور چنین مجوزی به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.

لازم به ذکر است که در صورتی که قصد تهیه نقشه با استفاده از روش فتوگرامتری را داشته باشید می‌‌توانید از تصاویر هوایی آرشیوی موجود در سازمان نقشه برداری کشور یا مجموعه ما یعنی مپ اسکیل نیز استفاده کنید. بدین ترتیب امکان تهیه نقشه منطقه مورد نظر بدون نیاز به پرواز پهپاد فراهم خواهد شد.

بودجه در نظر گرفته شده برای پروژه نقشه برداری چقدر می‌‌باشد؟

نظر به اینکه محدودیت‌های بودجه‌ای در بسیاری از پروژه‌های نقشه برداری وجود دارد در نتیجه می‌‌توان گفت که هزینه یکی از اصلی ترین معیارهای تعیین روش نقشه برداری محسوب می‌‌شود. با این وجود خوب است بدانید که روش‌های سنتی نقشه برداری، مانند نقشه برداری زمینی یا عکس برداری هوایی خصوصا برای مناطق وسیع نیازمند صرف هزینه‌های قابل توجهی بوده و زمان بر می‌‌باشند.

در مقابل نقشه برداری با پهپاد به دلیل نیاز به تجهیزات کم هزینه، نیروی انسانی کمتر و کاهش خطرات به عنوان روشی مقرون به صرفه و کارآمد مطرح شده است. از همین روی در بسیاری از پروژه‌ها نقشه برداری با پهپاد به عنوان روشی ایده آل برای کاهش هزینه‌ها و صرفه جویی در زمان در نظر گرفته می‌‌شوند.

محاسن نقشه برداری هوایی با پهپاد چیست؟

ما در بخش‌های پیشین به صورت ضمنی برخی از محاسن نقشه برداری با پهپاد را با یکدیگر بررسی کردیم. اما در ادامه قصد داریم تا این مزایا را به صورت دقیق و واضح بیان کنیم. توجه داشته باشید که دانستن محاسن و مزایای نقشه برداری با پهپاد باعث می‌‌شود تا انتخاب عاقلانه تر و مقرون به صرفه تری داشته باشید:

1. کیفیت بهتر تصاویر از مزایای نقشه برداری با پهپاد

یکی از دلایل عمده‌ای که نقشه برداری با پهپاد را بر روش‌های سنتی همچون فتوگرامتری ترجیح می‌‌دهند، کیفیت بسیار بالای تصاویر حاصل از آن است. این کیفیت برتر به دلیل نزدیکی پهپاد به سطح زمین به دست می‌‌آید. لازم به ذکر است که در روش‌های تصویربرداری ماهواره‌ای یا هوایی، ابرها به عنوان یک مانع بر کیفیت تصاویر تاثیرات منفی می‌‌گذارند.

این در حالی است که پهپاد‌ها در ارتفاعی پایین تر از ابرها پرواز می‌‌کنند و در نتیجه از این مشکل مصون مانده و جزئیات بسیار بیشتری را ثبت می‌‌کنند. به عبارت دیگر با استفاده از پهپادها، امکان برداشت تصویر از عوارض سطح زمین با جزئیات بسیار بیشتری نسبت به روش‌های سنتی فراهم خواهد شد.

2. صرفه جویی در وقت

یکی دیگر از مزایای شاخص نقشه برداری با پهپاد امکان برداشت تصویر از مناطق وسیع در بازه زمانی بسیار کوتاه تر نسبت به روش‌های سنتی مانند نقشه برداری زمینی است. خوب است بدانید که پروژه‌های نقشه برداری زمینی می‌‌توانند ماه‌ها به طول انجامد اما در مقابل پهپادها می‌‌توانند این فرایند را در چند روز به انجام رسانند.

کیفیت عکس هوایی پهپادنمایی از تصویر حاصل از عکس برداری با پهپاد

3. صرفه جویی در هزینه

از دیگر مزایای بارز نقشه برداری با پهپاد کاهش قابل توجه هزینه‌های اجرای پروژه است؛ اما چگونه این اتفاق رخ می‌‌دهد؟ در واقع این امر به دلیل کاهش زمان مورد نیاز برای انجام عملیات نقشه برداری محقق می‌‌گردد. به عبارت دیگر هرچه مدت زمان اجرای پروژه کمتر باشد هزینه‌های مرتبط با نیروی انسانی، تجهیزات و سایر منابع کاهش خواهد یافت.

4. کاهش خطرات

از دیگر مزایای بارز نقشه برداری با پهپاد امکان انجام عملیات در مناطقی است که دسترسی به آن‌ها برای انسان خطرناک است. این موضوع خصوصا در مناطق زلزله زده و سیل زده یا مناطقی با پستی و بلندی‌های زیاد و پوشش گیاهی انبوه اهمیت می‌‌یابد. به بیانی دیگر با استفاده از پهپاد می‌‌توان بدون نیاز به حضور فیزیکی کاربر در محل داده‌های دقیق و جامعی از منطقه مورد نظر جمع آوری کرد.

5. نقشه برداری در مناطق صعب العبور

یکی از مهم ترین مزیت‌های استفاده از پهپاد در عملیات نقشه برداری، امکان دستیابی به داده‌های دقیق از مناطق صعب العبور و غیرقابل دسترسی است. همین موضوع باعث شده تا پهپادها به ابزاری قدرتمند و مفید برای نقشه برداران تبدیل شوند.

با استفاده از پهپاد مناطقی که دسترسی به آن‌ها دشوار است نیز می‌‌توانند مورد بررسی قرار گیرند. برای مثال انجام عملیات نقشه برداری در مناطقی مانند بازار بزرگ تهران که به دلیل بافت قدیمی‌‌و ازدحام جمعیت، دسترسی به تمام نقاط آن با استفاده از روش‌های سنتی دشوار می‌‌باشد با استفاده از پهپادها به سادگی امکان پذیر خواهد بود. خوب است بدانید که پهپادها با قابلیت مانور بالا و توانایی پرواز در ارتفاعات کم می‌‌توانند به راحتی از موانع طبیعی و مصنوعی عبور کرده و تصاویری با کیفیت بالا از مناطق مورد نظر تهیه کنند.

معایب نقشه برداری هوایی با پهپاد

هر روش نقشه برداری هوایی در کنار مزایایی که دارد معایبی نیز به همراه خواهد داشت. اما معایب نقشه برداری هوایی با پهپاد چیست؟ در این بخش به تعدادی از مهم ترین معایب نقشه برداری با پهپاد خواهیم پرداخت:

1. تاثیری پذیری از شرایط آب و هوایی

یکی از محدودیت‌های اساسی در فرآیند نقشه برداری هوایی با پهپاد وابستگی شدید آن به شرایط جوی است. به عبارتی دیگر انجام عملیات نقشه برداری با پهپاد در شرایط نامساعد جوی نظیر طوفان، بارندگی شدید، مه غلیظ و وزش باد شدید به دلیل خطراتی که برای پهپاد و همچنین دقت نتایج حاصل از آن به همراه دارد امکان پذیر نخواهد بود.

البته اگرچه در نسل‌های جدید پهپادها خصوصا کوادکوپترها، مقاومت در برابر وزش باد تا حدودی بهبود یافته است اما همچنان شرایط جوی نامساعد یکی از چالش‌های اصلی در اجرای پروژه‌های نقشه برداری هوایی با استفاده از این ابزار به حساب می‌‌آید.

با این وجود لازم به ذکر است که وابستگی به شرایط جوی، تنها محدودیت این روش نبوده و عوامل دیگری مانند محدودیت زمانی پرواز به دلیل ظرفیت باتری، نیاز به اخذ مجوزهای پروازی و همچنین هزینه‌های بالای تجهیزات و نرم افزارهای مورد نیاز،بر پیچیدگی و چالش‌های اجرای این پروژه‌ها می‌‌افزایند.

2. آسیب پذیر در مقابل حیوانات

یکی دیگر از چالش‌های مهم در فرآیند نقشه برداری با پهپاد، مواجهه با عوامل طبیعی و حیوانات است. متاسفانه در بسیاری از موارد مشاهده شده که پهپادها در حین انجام ماموریت خود مورد حمله پرندگان شکاری یا سایر حیوانات قرار گرفته و آسیب دیده اند. بروز این اتفاق نه تنها منجر به خسارت مالی می‌‌شود بلکه می‌‌تواند بر روند کلی پروژه نقشه برداری نیز تاثیرات منفی بگذارد.

خوب است بدانید که این تهدیدات خصوصا در مناطق طبیعی و حاشیه شهرها که تراکم حیات وحش بیشتر است بیشتر می‌‌باشد. از همین روی لازم است در حین برنامه ریزی و اجرای عملیات نقشه برداری تدابیر ایمنی مورد نیاز برای مقابله با این چالش‌ها در نظر گرفته شود.

محاسن و معایب نقشه برداری با پهپادمحاسن و معایب نقشه برداری با پهپاد

3. محدودیت باتری

یکی از چالش‌های اساسی در فرآیند نقشه برداری به کمک پهپاد، محدودیت باتری این دستگاه هاست. خوب است بدانید که این محدودیت‌ها خصوصا در پهپادهای چهار موتوره باعث می‌‌شود تا مدت زمان پرواز به طور متوسط به حدود 15 دقیقه کاهش یابد. این در حالیست که نقشه برداری با هواپیما یا سایر روش‌ها با محدودیت باتری مواجه نمی‌‌باشند.

4. داده‌های زیاد از جمله معایب نقشه بردای با پهپاد

پیشتر به این موضوع اشاره کردیم که پرواز پهپاد در ارتفاع کم و کیفیت بالای تصاویر حاصل از آن یکی از مزایای آن است اما همین موضوع در واقع از جمله معایب نقشه برداری با پهپاد نیز محسوب می‌‌شود. در واقع همین ویژگی منجر به تولید حجم قابل توجهی داده می‌‌شود.

این حجم بالای داده‌های تولید شده در نقشه برداری با پهپاد، فرآیند پردازش و تحلیل اطلاعات را پیچیده تر کرده و نیازمند منابع محاسباتی قدرتمندی است. همچنین مدیریت و سازماندهی این حجم عظیم از داده‌ها به تخصص و نرم افزارهای پیشرفته‌ای نیاز دارد.

محدودیت در پرواز از سوی دولت ها

یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که محدودیت‌های قانونی و فنی متعددی بر نقشه برداری با پهپاد اعمال می‌‌شود. در واقع دولت‌های مختلف از جمله دولت کشور خودمان به منظور حفظ امنیت، قوانین سخت گیرانه‌ای را برای پرواز پهپادها وضع نموده اند. محدودیت ارتفاع پروازی برای پهپادهای بدون مجوز از جمله موانع اصلی در انجام عملیات نقشه برداری به ویژه در مناطق با عوارض توپوگرافی پیچیده می‌‌باشد.

پاسخ به چند سوال پرتکرار

یک سری سوالات پرتکرار در زمینه نقشه برداری با پهپاد وجود دارد که در این قسمت قصد داریم به آن‌ها به شکل مختصر و مفید پاسخ دهیم:

نقشه برداری با پهپاد چیست؟

نقشه برداری با پهپاد یکی از شاخه‌های علم فتوگرامتری برد کوتاه می‌‌باشد که در آن از یک پرنده بدون سرنشین برای تصویربرداری هوایی استفاده می‌‌شود. تصاویر گرفته شده سپس با استفاده از یک نرم افزار پیشرفته و توسط متخصص این حوزه به نقشه تبدیل می‌‌شود.

هزینه نقشه برداری با پهپاد چقدر است؟

هزینه نقشه برداری با پهپاد موضوعی است که به عوامل مختلفی بستگی دارد و به نوع پروژه و مساحت آن بستگی خواهد داشت.

آیا نقشه برداری هوایی با پهپاد آینده‌ای دارد؟

بله. نقشه برداری با پهپاد به دلیل مزایای بسیاری که دارد و به واسطه پیشرفت‌های روز افزون تکنولوژی آینده روشنی دارد و طی سال‌های آینده شاهد این خواهیم بود که بخش قابل توجهی از پروژه‌ها به کمک این روش به انجام می‌‌رسد.

5/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نیاز به پشتیبانی دارید؟ در خدمتیم...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
پشتیبانی تلگرام Whatsapp chat
2 +