نامه مهندس شفیعی به شش وزیر و دکتر نوبخت برای اعلام این نرخ فرونشست:
رئیس سازمان نقشه برداری کشور در نامهای به رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و شش وزیر دولت یازدهم (وزرای کشور، راه، نفت، صنعت و معدن، ارتباطات و نیرو) نتایج تازهترین مطالعات این سازمان در خصوص فرونشست در محدودهای از استان فارس را اعلام کرد. در این نامه که مخاطبین دیگری همچون استاندار فارس، رویس سازمان مدیریت بحران، رئیس کمیسیون عمران مجلس و … نیز داشت؛ اطلس فرونشست کوار (شامل محدوده مشترک شهرهای کوار و جهرم)، حاصــل پردازش دادههای ژئودتیکی و INSAR نیز پیوست شده بود.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، مهندس مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشه برداری کشور در این نامه نوشته است: گزارش حاضر نشان میدهد منطقه تحت تاثیر فرونشست، شامل محدوده مشترک شهرستانهای کوار و جهرم با وسعت تقریبی ۲۹۰ کیلومتر مربع، دارای بیشترین نرخ فرونشست تا ۱۲ سانتیمتر در سال میباشد. مساحت قسمتی از منطقه مذکور با نرخ سالانه ۷ تا ۱۲ سانتیمتر، حدود ۳۹ کیلومتر مربع است که شامل شهر طسوج و روستاهای محمودآباد یک دانگ و محمودآباد سه دانگ است که جمعیت متاثر از آن حدود ۷۴۰۰ نفر میباشد. همچنین خطوط انتقال نیرو بهطول تقریبی ۵۸ کیلومتر در محدوده فرونشست فوق قرار دارد.
سازمان نقشهبرداری کشور بهعنوان متولی پایش تغییرات پوسته زمین، تهیه فرونشست و اعلام نرخ آن در سطح کشور با استفاده از دادهها و اطلاعات مکانی موجود،شبکههای مبنایی مختلف مطالعه فرونشست دشتها و مناطق مختلف کشور را در اولویت کاری خود قرار داده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، بر اساس مطالعات اخیر و تولید چهار اطلس فرونشست مناطق کوار، شیراز، مرودشت، اصفهان، بیشترین نرخفرونشست در منطقه کوار ۱۲ سانتی متر درسال است که مساحتی حدود ۳۹ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۷۴۰۰ نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
در منطقه چنار- شاهیجان- شیراز بیشترین میزان فرونشست در سال ۹ تا ۱۰ سانتی متر است. در محدوده مرودشت بیشترین مقدار نرخ فرونشست سالانه تا ۴۲ سانتیمتر در سال میباشد که مساحت محدوده تحت تاثیر فرونشست با نرخ سالانه بیش از ۱۰ سانتی متر، حدود ۴۲۰ کیلومتر مربع است که جمعیتی بالغ بر ۴۸۰۰۰ نفر را تحت تاثیر قرار میدهد و بیشترین میزان فرونشست در محدوده تیران- اصفهان و کوهپایه – اصفهان حدود ۱۷ تا ۱۸ سانتی متر است.
فرونشست در کوار
محدوده مورد مطالعهدر کوار با وسعت تقریبی ۲۹۰ کیلومتر مربع است و دارای بیشترین نرخ فرونشست تا ۱۲ سانتی متر در سال است. مساحت قسمتی از منطقه فوقتحت تاثیر فرونشست با نرخ سالانه ۷ تا ۱۲ سانتیمتر، ۳۹ کیلومتر مربع است که شامل شهر طسوج و روستاهای محمودآباد یکدانگ و محمودآباد سهدانگ است وجمعیت متاثر از آن حدود ۷۴۰۰ نفر می باشد
فرونشست در شیراز
محدوده مورد مطالعه در شیراز حدود ۵۷٫۵ کیلومتر بود که در محدوده زمانی ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ در ۲۵ ایستگاه مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین میزان فرونشست در سال در این محدوده با نرخ ۹ تا ۱۰ سانتی متر مربوط به اطراف روستای کوشک خلیل میباشد.
فرونشست در مرودشت
محدوده تحت تاثیر فرونشست در این منطقه که شامل محدوده مشترک شهرستانهای مرودشت سپیدان، ارسنجان، شیراز و خرامه، حدود ۲٫۸۷۵ کیلومتر مربع و دارایبیشترین مقدار نرخ فرونشست سالانه تا ۴۲ سانتیمتر در سال است. مساحت محدوده تحت تاثیر فرونشست با نرخ سالانه بیش از ۱۰ سانتی متر، حدود ۴۲۰ کیلومترمربع است که شامل ۵۷ روستا و مرکزجمعیتی و ۲۰ شرکت و مرکز صنعتی است که جمعیتی بالغ بر ۴۸۰۰۰ نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین در این محدوده،راه آهن اصفهان ‐ شیراز به طول حدود ۵۵ کیلومتر و خطوط انتقال نیرو بهطول حدود ۲۴۰ کیلومتر قرار دارد.
فرونشست در اصفهان
منطقه مورد مطالعه با استفاده از عکسهای ماهوارهای در محدوده زمانی ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ و نتایج روش تداخلسنجی راداری از مسیرترازیابی دقیقدامنه−تیران−اصفهان شامل ۴۰ ایستگاه و به طول حدود ۹۰ کیلومتر و مسیرترازیابی دقیق کوهپایه−اصفهان شامل ۱۰ ایستگاه و به طول حدود ۲۵ کیلومتر، استفادهشده است که بیشترین میزان فرونشست مربوط به اطراف روستای راران حدود ۱۷ تا ۱۸ سانتی متر است. شایان ذکر محدوده فرونشست اصفهان بخش هایی از منطقه شهر اصفهان بویژه شرق و شمال آن را تحت تاثیر قرار داده است.